Haku

Finna-palvelu on kirjailija ja tutkija Anna Kortelaiselle ehtymätön tiedon lähde ja aarreaitta.

Tilanne oli suorastaan hämmentävä. Anna Kortelainen katseli Finna-palvelusta kuvia helsinkiläiskodeista 1960-luvun lopussa. Niiden joukossa oli kuvasarja, joka dokumentoi hänen lapsuudenkotiaan Museokadulta.

”Katselin kuvaa olohuoneesta, jossa opettelin kävelemään. Viimeisenä sarjassa oli valokuva, joka oli otettu vanhempieni makuuhuoneessa. Tiirailin pinnasängyssä nukkuvaa vauvaa tarkemmin ja tajusin, että sehän olen minä!”

”Katselin kuvaa olohuoneesta, jossa opettelin kävelemään. Viimeisenä sarjassa oli valokuva, joka oli otettu vanhempieni makuuhuoneessa. Tiirailin pinnasängyssä nukkuvaa vauvaa tarkemmin ja tajusin, että sehän olen minä!”

Helsingin kaupunki oli palkannut nuoren Kari Haklin kuvaamaan karuja hellahuoneita ja porvarillisia töölöläisasuntoja. Hän oli soittanut erään lääkäriperheen ovikelloa ja saanut luvan kuvata asunnossa ja perheenisän vastaanotolla.

Anna Kortelainen

Anna Kortelainen

Faktaa että fiktiota kirjoittava helsinkiläinen kirjailija ja filosofian tohtori.

Viimeisin teos Uusi Viipuri kertoo Kekkosen hankkeesta perustaa Pohjanmaalle uusi Viipuri menetetyn tilalle. Sen kaikkiin työvaiheisiin on liittynyt löytöjä Finnassa ja Kansalliskirjastossa.

Finna on kuin toinen koti

Finna-palvelu on filosofian tohtori Anna Kortelaiselle korvaamattoman tärkeä myös hänen työssään vapaana kirjailijana, taidehistorioitsijana ja tutkijana.

Kirjoittaessaan elämäkertaa keräilijä-mesenaatista ja menestyneestä vaatealan yrittäjä Sara Hildénistä Kortelainen seurasi vaihe vaiheelta valokuvia paikoista, joissa Hildén oli ollut ja elänyt. Tie vei vaatimattomista oloista arvostetuksi muotialan yrittäjäksi ja lopulta Sara Hildénin taidemuseon perustajaksi Tampereelle.

”Kuljin Finnassa kuvasta kuvaan Saran elämän kronologian myötä ja pystyin kartoittamaan, tajuamaan, havainnollistamaan ja dokumentoimaan hänen siirtonsa ja askeleensa. Käsikirjoitus oli alusta lähtien myös kuvakäsikirjoitus”, Kortelainen kertoo.

”Kuljin Finnassa kuvasta kuvaan Saran elämän kronologian myötä ja pystyin kartoittamaan, tajuamaan, havainnollistamaan ja dokumentoimaan hänen siirtonsa ja askeleensa. Käsikirjoitus oli alusta lähtien myös kuvakäsikirjoitus.”

Valokuvista näkyy, miten Suomessa on eri aikoina eletty, miten pukeuduttu ja kotia sisustettu. Sieltä pystyy nappaamaan kirjoihin valtavasti yksityiskohtia. Kortelainen selaa Finnan kuvia lähes päivittäin.

"Nimitän Finnaa tosissani toiseksi kodikseni", hän sanoo.

Teksti on julkaistu kokonaisuudessaan Kansalliskirjaston vuosijulkaisussa 2019. Teksti: Marjo Tiirikka, kuva Marko Oja.

Lue lisää kävijöiden tarinoita

Anna Kortelainen
Kirjallisuus

Anna Kortelainen löysi Finnasta tutun tarinan

Finna-palvelu on kirjailija ja tutkija Anna Kortelaiselle ehtymätön tiedonlähde ja aarreaitta.

Tutustu tarinaan
Kaisa Saarenmaa
Sukututkimus

Kaisa Saarenmaa selvitti sukunsa salatut elämät

Finnan löytöjen avulla suvun tarina heräsi eloon.

Tutustu tarinaan
Kari Kemppinen
Paikallishistoria

Kari Kemppinen tuo Lauttasaaren menneisyyttä tutuksi

Finna on Kemppiselle jatkuvasti uutta tarjoava tiedonlähde.

Tutustu tarinaan
Katri Vuola
Taidehistoria

Katri Vuola matkaa Finnassa keskiaikaan

Laadukas digitointi auttaa esinekulttuurin tutkijaa.

Tutustu tarinaan