Haku

Lisätietoa Finnasta

Mitä tietoja minusta kerätään?

Kun kirjaudut Finna.fi-sivustolle Finna-tunnuksella, palveluun tallennetaan käyttäjätunnus, nimi ja sähköpostiosoite. Haka-tunnuksella kirjauduttaessa tallennetaan käyttäjätunnus, nimi ja sähköpostiosoite. Kirjastokortilla kirjauduttaessa tallennetaan PIN-koodi, etu-ja sukunimet, sähköpostiosoite ja kotikirjasto. Lue lisää asiakastietojen käsittelystä ja evästeiden käytöstä Tietosuoja-sivultamme.

Kuka Finnaa tekee?

Finnan ylläpitäjä on Kansalliskirjasto, joka vastaa palvelun kehittämisestä yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Finnan sisällöistä vastaavat sadat palveluun osallistuvat toimijat, kuten suomalaiset arkistot, kirjastot ja museot. Palvelu avattiin vuonna 2014, ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Finna-API

Finna.fi-palvelun avoin rajapinta api.finna.fi tarjoaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden tuottamaa kuvailutietoa vapaasti hyödynnettäväksi. Rajapinta sisältää myös linkit finna.fi-palvelun kautta tarjottaviin kuviin ja muihin aineistoihin, joiden käyttöä saattaa koskea rajoituksia.

Finnan ohjelmisto

Finnan ohjelmisto koostuu avoimen lähdekoodin hakupalvelusta ja metadatan haravointijärjestelmä RecordManagerista. Lisäksi tarjoamme asiakasorganisaatioiden sisäiseen käyttöön työkalun oman hakupalvelun ulkoasun ja ominaisuuksien muokkaamista varten. Hakupalvelu perustuu avoimen lähdekoodin VuFind-ohjelmistoon. Olemme laajentaneet VuFindia soveltumaan museo- ja arkistomateriaalin erityistarpeisiin, esimerkiksi tukemalla lukuisia metatietoformaatteja ja mahdollistamalla erilaisten mediatyyppien näyttämisen. Aineiston geokoodauksessa on käytetty OpenStreetMapin avointa dataa, joka on lisensoitu Open Data Commons Open Database -lisenssillä.

Finna integroituu useisiin ulkoisiin järjestelmiin, jotka laajentavat hakupalvelun toimintoja. Integrointi mahdollistaa muun muassa aineistojen metatiedon rikastamisen Finto-asiasanapalvelulla ja Finnan ulkopuolisten indeksien haut. Finna-näkymissä voidaan myös näyttää eri julkaisujärjestelmissä ja blogialustoilla luotua sisältöä sekä tuoda aineiston tuottajien tietoja Kirjastohakemiston Kirkanta-palvelusta sekä Museoliiton ylläpitämästä museokannasta.

Finnasta julkaistaan uusi versio noin kuukauden välein.

Palvelun käyttöä koskevat yleiset ehdot

Palvelua tai sen osia ei saa käyttää tavanomaisesta poikkeaviin käyttötarkoituksiin. Palvelun kirjautumista edellyttävien toimintojen automaattinen käyttäminen (mukaan lukien "robot-", "spider-", "scraper-" ja "offline reader-" ohjelmistot) on kielletty.

Varaamme oikeuden rajata palvelun saatavuutta esimerkiksi ylläpidon, muutostöiden tai palvelun toiminnan turvaamiseksi.

Kuinka organisaationi pääsee mukaan Finnaan?

Eikö organisaatiosi ole vielä mukana Finnassa, mutta haluaisi olla? Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan arkistot, kirjastot ja museot voivat liittyä mukaan Finnaan maksutta.

Lue lisää palveluun liittymisen edellytyksistä