Haku

Rikosseuraamusalan henkilöstön täydennyskoulutus : Työryhmän mietintö

QR-koodi
Finna-arvio

Rikosseuraamusalan henkilöstön täydennyskoulutus : Työryhmän mietintö

Fortbildning av personalen på brottspåföljdsområdet : Arbetsgruppens betänkande

Täydennyskoulutus on yksi keskeinen väline, kun halutaan ylläpitää, syventää ja lisätä ammattitaitoa muuttuvissa olosuhteissa. Työryhmän määrittelyn mukaan täydennyskoulutus tarkoittaa ammattiryhmärajat ylittävää laaja-alaisia valmiuksia antavaa tai yhden ammattiryhmän pidempikestoista ja ammatillista osaamista syventävää koulutusta. Täydennyskoulutukseksi ei lasketa työkokouksia ja -seminaareja, eikä se korvaa tutkintokoulutusta.

Työryhmä on johtanut rikosseuraamusalan haasteista ja täydennyskoulutustarpeista Vankeinhoidon koulutuskeskuksen täydennyskoulutuksen painopistealueet ja koulutussuunnitelman. Suunnitelma painottuu ensisijaisesti vankien ja asiakkaiden kanssa välittömässä vuorovaikutuksessa olevalle henkilöstölle suunnattuun koulutukseen sekä esimiesten ja johdon valmiuksien parantamiseen. Työryhmän esittämä suunnitelma toteutetaan vuosittain, mikäli koulutuskeskus saa toteuttamiseen tarvittavat resurssit. Painopistealueista on johdettu seitsemän opintokokonaisuutta, jotka sisältävät yksittäisiä opintojaksoja.

Koulutuksen tarkempi vuosisuunnitelma perustuu oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston kanssa tehtävään tulossopimukseen. Koulutus tuotetaan itse tai ostetaan muista oppilaitoksista ja asiantuntijoilta täydennyskoulutukseen varattujen resurssien puitteissa. Vankeinhoidonkoulutuskeskuksen järjestämä täydennyskoulutus on tarkoitettu rikosseuraamusalan ja tarvittaessa yhteistyötahojen henkilöstölle.

Vankeinhoidon koulutuskeskuksen tehtävänä on järjestää vankeinhoito- ja kriminaalihuoltotyön tavoitteita tukevaa koulutusta kaikille alan työntekijöille edellä olevan työryhmän ehdotuksen mukaan. Lisäksi koulutuskeskus järjestää erikseen kriminaalipoliittisen osaston ja rikosseuraamusviraston kanssa sovittavia ajankohtaisia koulutuspäiviä ja seminaareja. Vankeinhoidon koulutuskeskus laatii suunnitelman alan johtamiskoulutusjärjestelmästä ja toimii yhteistyössä eri oppilaitosten kanssa koulutuksen järjestämisessä. Rikosseuraamusvirasto vastaa työkokousten ja -seminaarien järjestämisestä ja muista lyhytkestoisista koulutuksista, joiden tavoitteena on uuden ajankohtaisen tiedon välittäminen tietyille työntekijäryhmille. Vankiloiden ja aluetoimistojen vastuulla on oman työn ja työyhteisön kehittäminen.

Työryhmä esittää, että Vankeinhoidon koulutuskeskukseen perustetaan uusi opettajan virka, jonka keskeisenä tehtävänä on huolehtia tutkinto- ja täydennyskoulutuksessa uusintarikollisuuden vähentämiseksi kehitettyjen menetelmien opetuksesta ja koulutuksen kehittämisestä, ohjata opinnäytetöitä ja muuta vaikuttamisohjelmiin liittyvää tutkimusta.

Tallennettuna: