Haku

Oikeudenkäynnin julkisuus hallintolainkäytössä

QR-koodi
Finna-arvio

Oikeudenkäynnin julkisuus hallintolainkäytössä

Rättegångens offentlighet i förvaltningsrättskipningen

Työryhmän tuli laatia oikeudenkäynnin julkisuus -toimikunnan mietinnön (KM 2002:1) ja siitä saatujen lausuntojen pohjalta ehdotus hallintolainkäytössä sovellettaviksi oikeudenkäynnin julkisuutta koskeviksi säännöksiksi. Työryhmä on selvittänyt hallintolainkäytön erityispiirteitä ja niiden vaikutusta lainkäytön julkisuutta koskevaan uudistustyöhön. Työryhmä on tarkastellut myös perus- ja ihmisoikeuksia.
Hallintolainkäytössä on tavallisesti kyse muutoksenhausta hallintoviranomaisen päätökseen, joten hallintotuomioistuimessa käsiteltävänä olevassa asiassa on jo tehty ratkaisu hallintoviranomaisessa. Hallintolainkäyttöasioille on myös ominaista, että ratkaisu perustuu usein ainakin osittain sellaisiin henkilön yksityiselämää tai liiketoimintaa koskeviin tietoihin, jotka ovat julkisuuslain tai muun lain nojalla salassa pidettäviä. Työryhmän ehdotusten tavoitteena on ollut lainsäädäntö, joka turvaa hallintotuomioistuinten päätösten ja niiden perustelujen julkisuuden mahdollisimman laajasti ja samalla ratkaisee julkisuuden ja yksityisyyden suojan välisen ristiriidan asianosaisten oikeusturvan takaavalla tavalla.
Asiakirjojen julkisuudessa on ehdotuksen mukaan lähtökohtana julkisuuslain soveltaminen. Asiakirjat olisivat julkisia, jollei julkisuuslaissa tai muussa laissa erikseen toisin säädetä. Ehdotuksissa on painotettu päätösten ja niiden perustelujen julkisuutta. Tämä koskee niitäkin asiaryhmiä, joissa päätökseen tai sen perusteluihin sisältyy luonteeltaan salassa pidettäviä tietoja. Tällöin päätösten laaja julkisuus edellyttää, että asianosaisen tunnistetiedot voidaan pitää salassa sekä diaarissa että päätöksessä.
Suullinen käsittely olisi julkinen. Se voitaisiin kuitenkin toimittaa kokonaan tai tarpeellisin osin suljetuin ovin, jos siinä esitetään asiakirja tai tieto, joka on julkisuuslain tai muun lain mukaan salassa pidettävä. Tuomioistuin voisi kuitenkin tästä huolimatta tapauskohtaisesti päättää, että suullinen käsittely on julkinen, jos tämä on tarpeen oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteuttamiseksi. Säännöksiä suullisen käsittelyn julkisuudesta voitaisiin soveltaa tuomioistuinten ohella myös niissä muutoksenhakulautakunnissa, joissa sovelletaan hallintolainkäyttölakia.
Työryhmä ei ole ottanut kantaa lainsäädäntöteknisiin ratkaisuihin. Ne riippuvat siitäkin, millaista yleisiä tuomioistuimia koskeva sääntely tulee olemaan sisällöltään ja rakenteeltaan.

Tallennettuna: