Haku

Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuussisällöt kohtaavien alojen koulutuksissa : Suosituksia osaamisen vahvistamiseksi

QR-koodi
Finna-arvio

Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuussisällöt kohtaavien alojen koulutuksissa : Suosituksia osaamisen vahvistamiseksi

Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusilmiöt näkyvät monin tavoin suomalaisten arjessa. Mielenterveysongelmat, päihteet, tupakka- ja nikotiinituotteet sekä rahapelaaminen aiheuttavat moninaisia haittoja paitsi henkilölle itselleen myös hänen läheisilleen, yhteisöille ja laajemmin yhteiskunnalle. Nämä ilmiöt haittoineen heijastuvat monin tavoin työelämään, erityisesti niillä aloilla, joissa kohdataan ja ollaan tiiviissä vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Näihin ilmiöihin liittyvä osaamisen tarve on laajasti tunnistettu yhteiskunnassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön Kansanterveydenneuvottelukunnan alaisen Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden jaoston yhtenä tehtävänä oli tehdä ehdotus päihde- ja riippuvuusosaamisen sekä mielenterveysosaamisen vahvistamisesta eri ammattiryhmissä, erityisesti sellaisissa työtehtävissä, joihin kuuluu tiivis vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa. Tätä tehtävää varten selvitettiin mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden näkyvyyttä toisen asteen ammatillisen koulutuksen tutkinnon sisällöissä sekä ammattikorkea- ja yliopistokoulutuksen opetussuunnitelmissa.

Selvityksen perusteella mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden sisältymisessä kohtaavien alojen tutkinnon osiin ja opetussuunnitelmiin on suuria eri tutkintojen välisiä ja tutkinnon sisäisiä eroja. Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuussisällöt eivät näkyneet systemaattisesti kaikkien keskeisiksi tunnistettujen alojen tutkintojen pakollisissa sisällöissä.

Jaosto vastaa selvityksessä tunnistettuihin kehittämistarpeisiin antamalla tutkintoon johtavaan koulutukseen suositukset mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusosaamisen minimisisällöiksi. Jaosto suosittelee minimisisältöjen huomioimista kohtaavien alojen (mm. sosiaali- ja terveysala, kasvatus- ja ohjausala, turvallisuusala, hotelli- ja ravintola-ala) pakollisten opintojen suunnittelussa ja toteutuksessa kaikilla koulutusasteilla (ammatilliset perustutkinnot, ammattikorkeakoulu- ja yliopistotutkinnot). Minimisisällöissä kuvataan osaamistavoitteiden lisäksi sisältöesimerkkejä ja käytännön vinkkejä opetuksessa hyödynnettäväksi.

Lisäksi jaosto suosittelee mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusosaamisen vahvistamiseksi toimenpiteitä täydennyskoulutuksissa, osaamisen johtamisessa ja rakenteissa sekä opetuksen ja koulutuksen laadussa. Suositukset edistävät osaltaan mielenterveysstrategian sekä päihde- ja riippuvuusstrategian tavoitteiden toimeenpanoa.

Tallennettuna: