Haku

Selvitys neuropsykiatrisen valmennuksen käytöstä ja koulutuksesta

QR-koodi
Finna-arvio

Selvitys neuropsykiatrisen valmennuksen käytöstä ja koulutuksesta

Neuropsykiatrinen valmennus kehittyi 2000-luvun alussa Suomessa Englannista lähtöisin olevan coaching-menetelmän pohjalta. Valmennus on osa kokonaisvaltaista hoitoa ja kuntoutusta. Valmentajakoulutus käynnistettiin vuonna 2006 hanketyön pohjalta. Koulutus on sosiaali- ja terveydenhuollon tai kasvatus- ja opetusalan ammattilaisen täydennyskoulutusta, joka nojaa ratkaisu- ja voimavarakeskeiseen viitekehykseen. Valmennuksessa hyödynnetään kognitiivisbehavioraalisen, käyttäytymisohjauksen ja positiivisen psykologian tietoperustaa. Näistä johdettujen menetelmien kautta valmennus on ensisijassa lääkinnällistä kuntoutusta, mutta soveltuu sosiaaliseen kuntoutukseen ja opettajien työvälineeksi. Valmennus on käytännönläheistä arjessa tapahtuvaa ohjausta ja tukea neuropsykiatrisia oireita omaaville lapsille, nuorille tai aikuisille.

Valmennuksen ja koulutuksen kenttä Suomessa on kirjava. Kesäyliopistot, ammatti- ja kansalaisopistot, muut oppilaitokset sekä yksityiset yritykset ja ammatinharjoittajat järjestävät noin vuoden kestävää 20–30 opintopisteen neuropsykiatrisen valmentajan koulutusta. Koulutusten sisällöt ovat yhtenevät, joskin erilaisin painotuksin. Valmentajia on koulutettu arviolta noin 10 000.

Selvitysajankohtana 1.12.2021–15.2.2022 kysyttiin valmentajilta, kouluttajilta ja alan asiantuntijoilta, mitä neuropsykiatrinen valmennus on ja miten valmentajia koulutetaan.

Tallennettuna: