Haku

Selvitys tutkimusta koskevien sosiaali- ja terveydenhuollon säädösten vaikutuksesta tutkimuksen vapauteen ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan

QR-koodi
Finna-arvio

Selvitys tutkimusta koskevien sosiaali- ja terveydenhuollon säädösten vaikutuksesta tutkimuksen vapauteen ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan

Selvityksessä tarkasteltiin sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön vaikutuksia tutkimuksen vapauteen ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI) seuraavien kysymysten pohjalta:

– Mitkä ovat keskeisimmät sosiaali- ja terveysalan lainsäädännöstä johtuvat haasteet TKI-toiminnalle?

– Onko tietosuojaan ja tutkimukseen liittyvien perusoikeuksien ja tarpeiden tasapainossa kehittämisen kohteita?

– Onko tehdyissä lainsäädännöllisissä ja hallinnollisissa ratkaisuissa optimoinnin varaa?

Selvityksessä pyrittiin tuottamaan konkreettisia ratkaisuehdotuksia havaittuihin haasteisiin lainsäädäntötuen tueksi. Selvitykseen on kerätty 19 konkreettista ratkaisuehdotusta, jotka liittyvät peruskäsitteisiin ja periaatteisiin, käytännön toimintaedellytyksiin sekä sosiaali- ja terveystietojen toisiokäyttöä koskevaan lakiin, biopankkilakiin, valmisteilla olevaan genomilakiin sekä kliinistä lääketutkimusta ja lääketieteellistä tutkimusta koskevaan lakiin. Selvityksen toteuttaja ottaa kantaa myös lainvalmistelun ja TKI-toimijoiden välisen yhteyden parantamiseen.

Selvitys perustuu yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja muiden TKI-toimijoiden opetus- ja kulttuuriministeriön pyynnöstä antamiin lausuntoihin, sekä tutkijoiden, korkeakoulujen ja lääkärikunnan opetus- ja kulttuuriministeriölle omaehtoisesti toimittamiin kommentteihin ja julkaistuihin kannanottoihin. Selvitykseen on lisäksi haastateltu asiantuntijoita.

Selvitys on osa kansallisen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden tiekartan sekä terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian toimeenpanoa. Selvitys liittyy pääministeri Marinin hallitusohjelman tavoitteisiin parantaa TKI-toimintaympäristöä ja edistää Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten sekä kotimaisten yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnan sijoitusmaana.

Selvityksen toteutti Asianajotoimisto Krogerus Oy opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Selvityshenkilönä toimi Senior Associate Alexander Bützow. Selvityksessä esitetyt näkemykset ovat toimittajan omia eivätkä ne välttämättä vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön näkemystä.

Tallennettuna: