Haku

Uhri rikosprosessissa ‒ ehdotus hyvistä menettelytavoista uhrien tarpeiden huomioon ottamiseksi

QR-koodi
Finna-arvio

Uhri rikosprosessissa ‒ ehdotus hyvistä menettelytavoista uhrien tarpeiden huomioon ottamiseksi

Oikeusministeriö asetti 15.3.2017 työryhmän, jonka tavoitteena oli edistää rikoksen uhrin tarpeet huomioon ottavia hyviä käytäntöjä rikosprosessissa. Työryhmä on arvioinut rikosprosessia uhrin näkökulmasta ja kartoittanut kotimaisia hyviä käytäntöjä uhrin tarpeiden huomioon ottamiseksi. Työryhmä ehdottaa rikosprosessin eri vaiheisiin järjestelmällisemmin käyttöön lukuisia uhrisensitiivisiä menettelytapoja. Ehdotukset liittyvät mm. poliisilaitosten ja tuomioistuinten tiloihin, tiedon antamiseen uhrille, uhrin kielellisistä oikeuksista huolehtimiseen, oikeudellisen avustajan hankkimiseen, uhrin ohjaamiseen tukipalveluihin, uhrin suojelutarpeen arviointiin, uhrin kutsumiseen kuultavaksi sekä uhrin erityistarpeiden huomioon ottamiseen oikeudenkäynneissä. Lapsiuhrien asemaan kiinnitetään erityistä huomiota.

Lisäksi työryhmä on kartoittanut uhreja rikosprosessissa kohtaavien tahojen koulutusta. Viranomaisten tietoisuuden ja osaamisen lisäämiseksi uhrin tarpeista työryhmä ehdottaa osaamisen keskittämistä ja erikoistumista poliisissa, syyttäjälaitoksessa ja tuomioistuimissa. Lisäksi työryhmä katsoo, että viranomaisille tulee tarjota säännöllisesti koulutusta uhrin kohtaamisesta, kohtelusta, oikeuksista, suojelutoimista ja trauman vaikutuksista uhriin. Työryhmä ehdottaa myös, että oikeustieteen opintoihin sisällytetään perusasiat uhrin kohtaamista, kohtelua ja tarpeiden ymmärtämistä koskevista teemoista.

Työnsä tueksi työryhmä toteutti webropol-kyselyt tuomioistuimille ja poliisilaitoksille sekä kuuli useita asiantuntijoita. Kyselyt ja työryhmän ehdotus ohjeiksi oikeudenkäyntiin kutsuttavalle asianomistajalle ovat raportin liitteinä.

Tallennettuna: