Haku

Perusopetuksen turvallisuuskortti : Väliraportti

QR-koodi
Finna-arvio

Perusopetuksen turvallisuuskortti : Väliraportti

Sisäasiainministeriö asetti 14, tammikuuta 2009 perusopetuksen turvallisuuskortin ohjausryhmän toimikaudeksi 1.1.2009 - 31.12.2011. Valtioneuvoston hyväksymän sisäisen turvallisuuden ohjelman mukaan jokainen peruskoulun oppilas suorittaa osana peruskoulutusta turvallisuuskortin, joka antaa tiedolliset ja taidolliset valmiudet arvioida arjen riskejä ja toimia onnettomuus- ja tapaturmatilanteissa. Ohjausryhmän tehtävänä oli:

• asettaa valmisteluryhmät opetuksen aihealueittaista suunnittelua ja kokoamista varten • opetuksen valmistelun seuranta ja valvonta • turvallisuuskortin sisällön hyväksyminen • muodollisen esityksen tekeminen turvallisuuskortin sisällyttämisestä opetukseen.

Ryhmä jättää tässä vaiheessa väliraportin, joka käsittelee perusopetuksen turvallisuuskasvatuksen nykytilannetta ja kehittämistarpeita sekä ehdotusta jatkotyön pohjaksi. Ryhmä odottaa ministeriryhmän linjausta ja jatkotyön resursointia. Raportissa kuvataan lasten ja nuorten turvallisuustilannetta tilastojen valossa, turvallisuuskasvatuksen toteutumista perusopetuksessa ja siihen liittyviä haasteita sekä tarkastellaan lasten ja nuorten turvallisuuden kehittämiseen liittyviä muita meneillään olevia rinnakkaisia hankkeita.

Työryhmä toteaa, että perusopetuksen opintosuunnitelmien perusteet antavat jo nykyisellään hyvät lähtökohdat turvallisuuskasvatuksen toteuttamiseen. Koulujen väliset erot turvallisuuskasvatuksen toteuttamisessa ovat kuitenkin suuret samoin kuin koulun sisällä eri oppiaineissa. Valtakunnallisesti puuttuu laaja-alainen osaamis- ja taitotasojen määrittely niin opettajien pätevyyden kuin perusopetuksen sisällön osalta.

Työryhmän mielestä turvallisuudesta ei pitäisi tehdä erillistä oppiainetta, vaan turvallisuuskasvatuksen tulisi sisältyä koulun toimintakulttuuriin, kaikkiin toimintoihin ja eri oppiaineisiin luontevalla tavalla. Turvallisuussuunnittelu ja turvallisuuskasvatuksen kehittäminen tulisi nivoa yhteen sisältäen myös mm. koulumatkat ja -kuljetukset sekä koulutyöhön liittyvät erityistilanteet ja kouluympäristön ulkopuolella tapahtuva opetus.

Työryhmän näkemyksen mukaan tulisi määrittää turvallisuusosaamisen taito- ja osaamistasot, kehittää turvallisuuskasvatuksen sisältöjä ja aineistoja sekä opettajien valmiuksia sisällyttää turvallisuuskasvatuksen osa-alueita opetukseensa sekä kehittää paikallisella tasolla koulujen, kotien, viranomaisten ja muiden organisaatioiden yhteistyötä turvallisuuskasvatuksen sekä oppimisympäristön ja koulumatkojen turvallisuuden kehittämiseksi.

Perusopetuksen turvallisuuskasvatuksen tulee antaa arjen turvallisuuteen liittyvät perustiedot ja taidot turvallisuuden osa-alueilta laajasti. Työryhmä ei pidä työelämässä käytössä olevan mallin mukaista korttisuoritusta perusopetuksen turvallisuuskasvatuksen toteuttamiseen sopivana mallina. Vaarana korttisuorituksessa voi olla, että se tuottaa mekaanista suorittamista, ei oppimista. Turvallisuuskorttimalli sopii nykyiseen tapaan syventävän, toimialakohtaisen turvallisuusosaamisen saavuttamiseen ja osoittamiseen.

Tallennettuna: