Haku

III-luokan purentavirheen hoidon periaatteet eri ikäryhmissä

QR-koodi

III-luokan purentavirheen hoidon periaatteet eri ikäryhmissä

Tämän syventävien opintojen työn aiheena on III-luokan purentavirheen hoidon periaatteet eri ikäryhmissä. Työn tavoitteena on perehtyä terveiden yksilöiden III-luokan purentavirheen taustatekijöihin ja ilmenemiseen sekä sen hoidon periaatteisiin eri ikäryhmissä painottuen aikuisiässä tehtävän hoidon eri vaihtoehtoihin. Lisäksi työhön kuuluu aikuispotilastapaus, jolle tehtiin hoitosuunnitelma tämän työn pohjalta.

Työ on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa aineisto koostuu alan oppikirjoista ja pääasiassa vuonna 2000 ja sen jälkeen julkaistuista PubMed-tietokannasta haetuista englanninkielisistä artikkeleista. Tiedonhakuun käytettiin seuraavia hakusanoja: ”class iii malocclusion”, ”anterior crossbite”, ”treatment”, ”adult”, ”class iii camouflage”, ”mandibular setback”, ”lefort i” ja ”indication”. Aineistoon kuuluvat myös ortodonttisen aikuispotilaan kliiniset alkutarkastustiedot, kipsimallit ja röntgenkuvat.

Lähdekirjallisuuteen viitaten III-luokan purentavirheen etiologia on moninainen ja siihen voivat vaikuttaa perimä sekä ympäristötekijät. III-luokan purentavirhe, jota myös mesiaalipurennaksi kutsutaan, on Angle-luokkien purentavirheistä harvinaisin ja vaikeahoitoisin. Purentavirheen vakavuusasteita on monia ja vakavimmissa tapauksissa joudutaan usein turvautumaan ortodonttisen ja kirurgisen hoidon yhdistelmään. Varhaisvaiheen hoidolla pyritään vaikuttamaan luustollisiin muutoksiin, mutta valitettavan usein hoitotuloksessa tapahtuu relapsia ja hoitoa joudutaan jatkamaan myöhemmällä iällä. Ortognaattiskirurginen hoito on pääasiallinen hoitomuoto aikuisiällä.

Tallennettuna: