Haku

TYÖNTEKIJÖIDEN ROOLIT PIENRYHMÄTOIMINNASSA PÄIVÄKOTI -JA ESIOPETUSRYHMISSÄ : ”Muutoin kaikki on hyvin, kun aina säilyisi rauha olla pienryhmässä.”

QR-koodi

TYÖNTEKIJÖIDEN ROOLIT PIENRYHMÄTOIMINNASSA PÄIVÄKOTI -JA ESIOPETUSRYHMISSÄ : ”Muutoin kaikki on hyvin, kun aina säilyisi rauha olla pienryhmässä.”

TURUN YLIOPISTO Opettajankoulutuslaitos, Rauman kampus

HIEKKA, HANNA: Työntekijöiden roolit pienryhmätoiminnassa päiväkoti- ja esiopetusryhmissä – ”Muutoin kaikki on hyvin, kun aina säilyisi rauha olla pienryhmässä.”

Tutkielma, 74 s., 11 liites. Kasvatustiede (varhaiskasvatus) Toukokuu 2018

Tutkin pro gradu -työssäni työntekijöiden roolia pienryhmätoiminnassa päiväko-ti- ja esiopetusryhmissä, joissa on tukea tarvitsevia lapsia. Erityisesti avustajan roolin merkitys pienryhmätoiminnan mahdollistamiseen oli tutkimuksessa mie-lenkiinnon kohteena. Tämän avulla pyrin selvittämään, pystytäänkö lisäresurssia hyödyntämään pienryhmätoiminnassa. Halusin selvittää, onko ryhmässä työs-kentelevät varhaiskasvatuksen ammattilaiset koulutukseltaan päteviä vakans-seihin. Kysyin myös mitä pienryhmätoiminta on ja miten se näkyy arjessa. Sel-vityksen kohteena oli, miten tukea tarvitseva lapsi huomioidaan pienryhmässä ja hyötyykö lapsi pienryhmässä olemisesta.

Tein kyselylomaketutkimuksen eräässä varsinaissuomalaisessa kaupungissa. Vastaukset teemoitettiin aineistopohjaisesti ja niiden avulla yritettiin ymmärtää syvällisemmin pienryhmätoimintaa kyseisen kaupungin valituissa ryhmissä. Vas-taukset ovat jaoteltu tutkimuskysymysten mukaan kolmeen ryhmään.

Ensimmäisenä tutkimuskysymys oli ”Mitkä ovat työntekijöiden roolit pienryhmä-toiminnassa?” Vastausten perusteella avustajalla ei juuri ollut merkitystä sille, miten pienryhmätoimintaa järjestetään. Muutamassa avovastauksessa oli huo-mattavissa eroa siihen, oliko ryhmässä avustaja vai ei. Tästä esimerkkinä pien-ryhmätoiminnan määrittely. Ryhmät joissa ei ole avustajaa määrittelivät pien-ryhmän hieman pienemmäksi kuin ryhmät, joissa on avustaja edes kerran vii-kossa. Toinen tutkimuskysymys oli ”Mitä pienryhmätoiminta on ja miten se nä-kyy arjessa?” Vastausten perusteella voidaan todeta, että pienryhmätoimintaa toteutetaan hyvin eri tavoin kaupungin sisällä. Jokainen myös määrittelee oman ryhmän tarpeista nähden pienryhmän, jolloin vastauksista löytyi yhtäläisyyksiä, mutta ei selkeää yhteistä linjaa. Viimeiseksi tutkimuskysymys muodostui tukea tarvitsevan lapsen huomiointi pienryhmässä, eli ”Miten tukea tarvitseva lapsi huomioidaan pienryhmässä?” Lähes kaikki vastanneista tiimeistä ilmoitti tuen tarpeisen lapsen hyötyvän pienryhmätoiminnasta, mutta se miten lapsi huomi-oidaan, riippuu pitkälti lapsen tarpeista ja ryhmästä.

Vastauksista nousi esille huolestuttava ilmiö siitä, miten pienryhmätoiminta on hauras ulkoisille tekijöille, kuten poissaoloille. Vain kaksi ryhmää kahdeksasta-toista pystyi toteuttamaan suunnitelmien mukaa pienryhmätoimintaa päivittäin kahden viikon aikana.

Tallennettuna: