Haku

Purentakiskot purentaelimistön toimintahäiriöiden hoidossa

QR-koodi

Purentakiskot purentaelimistön toimintahäiriöiden hoidossa

Tämä syventävien opintojen opinnäytetyö on kirjallisuuskatsaus, jonka aiheena on purentaeli mistön toimintahäiriöistä kärsivien potilaiden käytössä olevat purentakiskot ja niiden vaikutta vuus. Tämän kirjallisuuskatsauksen aineistona on käytetty aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, tut kimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia (Käypä hoito -suositukset) sekä artikke leita PubMed-tietokannasta. Tiedonhaussa käytettiin seuraavia hakusanoja: ”stabilization splint”, ”occlusal splint”, ”occlusal splint therapy”, ”occlusal appliance”, ”stabilization appli ance”, ”oral appliance”, ”TMD”, ”temporomandibular disorders”, ”splint effectiveness” ja ”ef fects of occlucal splint therapy”.

Purentakiskot ovat purentaelimistön toimintahäiriöiden (temporomandibular disorders, TMD) hoidossa käytettäviä suuhun yön ajaksi asetettavia muovisia välineitä. Käypä hoito -suosituksen mukaan TMD:n hoidontarvetta esiintyy 7-9%:lla suomalaisista, joista useaa hoidetaan puren takiskohoidolla. Purentakiskojen muita käyttöindikaatioita ovat TMD-vaivoihin liittyvä yöbruksismi ja hampaiden suojaaminen narskuttelulta, erilaiset parafunktiot, jännityspään särky, limakalvojen ja parodontaalisesti vaurioituneiden hampaiden suojaaminen, preproteetti nen käyttö ja ortodonttisen hoidon retentiokojeena.

Purentakiskotyyppejä löytyy useita erilaisia kuten stabilisaatiokisko, relaksaatiokisko, an teriorinen repositiokisko ja tehdasvalmisteiset purentakiskot. Tutkituin ja TMD-potilaiden hoi toon sopivin on stabilisaatiokisko. Kiskohoidon vaikutus puremalihaksiin, leukaniveliin, her mostoon, kipuun ja hampaisiin sekä niissä esiintyvien oireiden vähenemiseen on monimutkai nen ja monitekijäinen. Tutkimusnäyttö kuitenkin puoltaa kiskohoidon vaikuttavuutta, ja sitä suositellaan käytettäväksi TMD-potilaiden hoidossa.

Tallennettuna: