Haku

Käsityöllinen innovaatioprosessi hammaslääkärin työssä

QR-koodi

Käsityöllinen innovaatioprosessi hammaslääkärin työssä

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten käsityöllinen innovaatioprosessi näkyy hammaslääkärin työssä. Hammaslääkäri käyttää työssään työvälineitä, joilla muotoillaan materiaalia, kuten hammasluuta ja paikka-aineita sekä erilaisia kemikaaleja ratkaistessaan potilaiden hampaisiin liittyviä ongelmia. Siten hammaslääkärin työ vertautuu käsityölliseen prosessiin innovatiivisesta ongelmanratkaisusta ja työvälineiden sekä materiaalien käytöstä. Potilaiden tarpeet ovat yksilöllisiä ja vaativat innovatiivista ongelmanratkaisua. Tässä tutkimuksessa tutkitaan, mitkä yksilön innovaatiokompetenssin osa-alueet ilmenevät, ja mitä innovaatioprosessin vaiheita on tunnistettavissa hammaslääkärin työn käsityöllisessä innovaatioprosessissa. Tarkoituksena on ymmärryksen lisääminen käsityöllisestä innovaatioprosessista hammaslääkärin työn kontekstissa, jonka kautta voidaan tarkastella hammaslääkärien koulutuksen kehittämistä sekä osaltaan perustella käsityön oppiaineen merkitystä yleissivistävässä opetuksessa.

Tutkimus on toteutettu laadullisena monitapaustutkimuksena. Tutkimuksen kohdejoukkona ovat hammaslääkärit yksityisestä ja julkisesta terveydenhuollosta. Aineisto kerättiin ääneen ajattelun menetelmällä ja se koostuu äänitetyistä hammaslääkärien suorittamista hoitotoimenpiteistä (N=14). Aineisto on kerätty 2021 huhtikuun ja joulukuun välisenä aikana. Aineiston analysoinnissa käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä.

Tutkimuksen tuloksissa saadaan viitteitä siitä, millaisia vaiheita hammaslääkärin työn käsityöllisessä innovaatioprosessissa on havaittavissa ja minkälaisia innovaatiokompetensseja niihin liittyy. Yksilön innovaatiokompetenssin osa-alueista toimenpiteiden aikana korostuivat sosiaaliset taidot, konkretisoinnin ja implementoinnin suunnittelun taidot sekä sisältöosaamisen taidot. Sosiaalisten taitojen korostuminen kertoo yhteistyötaitojen tärkeästä roolista hammaslääkärin työssä. Innovaatioprosessin vaiheista toimenpiteiden aikana taas korostuivat toteuttamisen ja kriittisen arvioinnin vaiheet. Innovaatiokompetenssien osa-alueiden ja innovaatioprosessin vaiheiden monipuolinen ilmeneminen hammaslääkärien suorittamissa toimenpiteissä vahvistaa innovaatio-osaamisen tärkeyttä terveydenhuollon alalla. Tutkimuksen tulosten perusteella innovaatiokompetenssin osa-alueita ja innovaatioprosessin hallinnan taitoja tarvitaan hammaslääkärin työssä. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella voidaan ajatella, että innovaatiokompetenssien oppimisen aloittaminen ja näiden kehittäminen perusopetuksen ja toisen asteen aikana antaisi valmiuksia hammaslääkärin ammatin opiskeluun ja työssä toimimiseen.

Tallennettuna: