Haku

Brown and white adipose tissue metabolism in obesity: stimulation by cold and meal ingestion

QR-koodi

Brown and white adipose tissue metabolism in obesity: stimulation by cold and meal ingestion

<b>Ruskean ja valkoisen rasvan aineenvaihdunta lihavuudessa: kylmäaltistuksen ja ruokailun vaikutukset</b>

Lihavilla henkilöillä rasvakudoksen aineenvaihdunta on häiriintynyt. Vähentynyt ruskean rasvan (BAT) toiminta on yhdistetty ylipainoon ja insuliiniresistenssiin. Kylmäaltistus lisää BAT:n glukoosin sisäänottoa, mutta on epäselvää, mikä on vapaiden rasvahappojen rooli ihmisen BAT:n aineenvaihdunnassa. Jyrsijöillä BAT aktivoituu ruokailun jälkeen, mutta vielä ei ole selvää, aktivoiko ruokailu myös ihmisen BAT:a. Ruokailu lisää ihonalaisen rasvakudoksen (SAT) verenkiertoa. Lihavilla tämä vaikutus on heikentynyt, mikä lisää rasvan varastoitumista muihin kudoksiin. Tämä lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Vatsaontelon sisäistä rasvaa (VAT) pidetään terveydelle haitallisempana kuin SAT:tä. VAT:n roolista aineenvaihdunnallisissa sairauksissa voidaan saada lisää tietoa tutkimalla lihavuuden ja lihavuusleikkauksen siihen aiheuttamia muutoksia.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää lihavuuden vaikutuksia BAT:n rasvahappoaiheenvaihduntaan ja verenkiertoon kylmäaltistuksessa positroniemissiotomografiaa käyttäen. Lisäksi tavoitteena oli tutkia ruokailun BAT:ta aktivoivaa vaikutusta. Lisäksi tutkittiin ruokailun ja glucose-dependent insulinotropic polypeptiden (GIP) vaikutusta SAT:n ja VAT:n verenkiertoon lihavilla henkilöillä ennen lihavuusleikkausta ja sen jälkeen, sekä verrokeilla.

Kylmäaltistus lisää BAT:n rasvahappojen sisäänottoa ja verenkiertoa normaalipainoisilla henkilöillä, mutta ei lihavilla. Lihavilla BAT:n rasvahappojen sisäänotto oli jo huoneenlämmössä matalampi kuin normaalipainoisilla henkilöillä. Ruokailu lisäsi BAT:n verenvirtausta samalle tasolle kuin kylmäaltistus, mikä osoittaa ruokailun aktivoivan BAT:ta.

SAT:n verenkierto ruokailun ja GIP-infuusion jälkeen oli ylipainoisilla matalampi kuin normaalipainoisilla. Lihavuusleikkaus normalisoi ylipainoisten henkilöiden SAT:n ruokailun jälkeisen vasteen, mutta ei vaikuttanut GIP:n aiheuttamaan aktiivisuuteen. VAT:n verenkierto lisääntyi ruokailun ja GIP-infuusion jälkeen samankaltaisesti normaalipainoisilla ja ylipainoisilla. Lihavuusleikkauksen jälkeen ruokailun aiheuttama VAT:n verenkierron lisääntyminen nähtiin jo 20 min ruokailun jälkeen, kun ennen lihavuusleikkausta vaste oli nähtävissä vasta 50 min ruokailun jälkeen. GIP:n aiheuttamaan vasteeseen lihavuusleikkauksella ei ollut vaikutusta.

Tässä tutkimuksessa osoitettiin, että BAT:n rasvahappojen sisäänotto on heikentynyt lihavilla kylmäaltistuksessa ja huoneenlämmössä. Ruokailu aktivoi BAT:ta, sillä ruokailun jälkeinen BAT:n verenkierto oli samalla tasolla kuin kylmäaltistuksessa. Lisäksi osoitettiin, että lihavuusleikkaus normalisoi ruokailun aiheuttaman verenkierron lisääntymisen SAT:ssa.

Tallennettuna: