Haku

Cardiovascular health and fitness after childhood acute lymphoblastic leukaemia

QR-koodi

Cardiovascular health and fitness after childhood acute lymphoblastic leukaemia

Sydänterveys ja fyysinen suorituskyky lapsuusiän akuutin lymfoblastileukemian jälkeen

Lasten yleisin syöpä on akuutti lymfoblastileukemia (ALL), jonka ennuste on muutamassa vuosikymmenessä noussut läheltä nollaa 80–90 %:n tasolle. Parantuneella ennusteella on kuitenkin hintansa. ALL:n hoidolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia moniin elinjärjestelmiin ja esimerkiksi kuolleisuus sydän- ja verisuonisairauksiin on lisääntynyt. ALL:n hoito on Suomessa perustunut pohjoismaisiin käytäntöihin vuodesta 1986 alkaen, mutta tietoa näiden potilaiden sydän- ja verisuoniterveydestä ja kunnosta on ollut vähän. Tutkimuksen tarkoitus oli tutkia sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä ja fyysistä suorituskykyä 16–30-vuotiailla ALL:n sairastaneilla henkilöillä. Tuloksia verrattiin terveisiin verrokkeihin. Lisäksi tutkittiin 3 kk:n liikuntaintervention vaikutusta ALL:n sairastaneilla.

Tutkimuksessa havaittiin, että fyysinen suorituskyky oli huono etenkin ALL:n sairastaneilla naisilla. Vähäinen fyysinen aktiivisuus oli myös tavallista ja kolmasosa tutkituista raportoi kohtuullista rasitusta alle tunnin viikossa. Tavanomaiset sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät eivät eronneet ALL:n sairastaneiden ja verrokkien välillä, mutta verisuonten endoteelissa havaittiin muutoksia. Sydämen toiminnassa havaittiin muutoksia kun käytettiin kehittyneitä ultraäänimenetelmiä. Liikuntaintervention jälkeen ALL:n sairastaneiden kunto, insuliiniresistenssi, endoteelin toiminta ja sydämen toiminta paranivat.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että huono kunto ja vähäinen liikunta ovat tavallisia ALL:n sairastaneilla. Lisäksi verisuonten endoteelissa ja sydämen toiminnassa havaittiin muutoksia, jotka osittain paranivat liikuntaintervention aikana. Vaikka tutkimuksen perusteella ei voida tehdä varmoja johtopäätöksiä siitä, johtuvatko endoteeli- ja sydänlöydökset ALL:n hoidosta vai esimerkiksi vähäisestä liikunnasta hoitojen jälkeen, tulokset ovat kiinnostavia ja korostavat liikunnan merkitystä ALL:n jälkeen. Tulokset viittaavat siihen, että liikunnalla on positiivisia vaikutuksia ALL:n sairastaneiden sydänterveyteen ja heitä pitäisi kannustaa liikunnalliseen elämäntapaan hoitojen jälkeen.

Tallennettuna: