Haku

Sovelluspalvelimien konfiguraationhallinnan automatisointi

QR-koodi

Sovelluspalvelimien konfiguraationhallinnan automatisointi

Automatic configuration management for application servers

Ympäristöjen konfiguraatioilla ja niiden hallinnalla on oleellinen merkitys tietojärjestelmien toimivuudelle. Laadukkaasti toteutetut ja vaatimuksia vastaavat sovellukset eivät yksinään riitä takaamaan järjestelmien toimivuutta. Sovellusten suoritusympäristöihin kohdistuu vaatimuksia, joilla on suuri merkitys muun muassa tietoturvaan, saatavuuteen ja järjestelmien välisiin integraatioihin.

Suuret, monimutkaiset ja toiminnaltaan kriittiset järjestelmäkokonaisuudet asettavat konfiguraationhallinnalle merkittäviä haasteita, joihin manuaalisella konfiguraationhallinnalla vastaaminen ei ole aina tehokas ja toimiva ratkaisumalli. Konfiguraationhallinnan tehtävien ratkaiseminen automatisoinnilla tarjoaa useita etuja muun muassa tehtävien toistettavuuden, ketteryyden sekä laadunvarmistuksen kannalta. Tehtävien automatisointi vaatii tarkkaa tietoa ympäristöjen ja prosessien rakenteesta. Automatisoinnilla saavutettavat edut ovat kuitenkin usein siihen vaaditun työmäärän arvoisia.

Tässä diplomityössä selvitetään erilaisia konfiguraationhallinnallisia haasteita, joita voidaan ratkaista automatisoinnilla, sekä esitellään automatisoinnilla saavutettavia hyötyjä. Työssä automatisoidaan Solitan toteuttamien Maanmittauslaitoksen UKIR-hankkeen sovellusten konfiguraationhallintaa Solitan ympäristötarpeiden osalta.

Toteutuksen perusteella voidaan todeta automatisoinnin ratkaisevan monia konfiguraationhallintaan liittyviä ongelmia, ja tarjoavan useita etuja, joita manuaalisella tehtävien suorittamisella ei voida tehokkaasti saavuttaa. Tekniset automatisointiratkaisut eivät silti yksinään pysty ratkaisemaan kaikkia konfigurointiin ja ympäristöihin liittyviä ongelmia. Konfiguraationhallinta vaatii suunnitelmallisuutta ja osapuolten välistä kommunikointia. Automatisointi edellyttää osittain erilaista suhtautumistapaa konfiguraatioihin ja toimitusprosesseihin verrattuna manuaaliseen hallintamalliin. Vastineena voidaan kuitenkin saavuttaa merkittäviä etuja muun muassa toimintavarmuudessa sekä prosessien nopeudessa.

Tallennettuna: