Haku

Suvelan asuinalueen kehittäminen täydennysrakentamisen keinoin

QR-koodi

Suvelan asuinalueen kehittäminen täydennysrakentamisen keinoin

Tämä diplomityö keskittyy tarkastelemaan Espoon keskuksessa sijaitsevan Suvelan asuinalueen kehittämistä täydennysrakentamisen keinoin. Työ täydentää osaltaan virallista Suvelan kehittämisprojektia, mikä tähtää alueen laajamittaiseen ja kokonaisvaltaiseen kehittämiseen lähivuosina. Tämän työn päällimmäisenä tavoitteena on kehittää alueen asukasviihtyvyyttä parantamalla sen fyysistä ja sosiaalista ympäristöä.

Kehittämissuunnitelman tärkeimpinä tavoitteina on liittää Suvelan alue kaupunkirakenteellisesti kiinteämmäksi osaksi kehittyvää Espoon keskusta. Toisaalta tavoitteena on myös kehittää aluetta sisäisesti, muodostamalla toiminnoiltaan monipuolinen, virikkeellinen, monikulttuurinen sekä nykyistä kaupunkimaisempi asuinympäristö. Myös alueen sosiaalista rakennetta halutaan suunnitelmassa monipuolistaa tuomalla pienimuotoisempia asumisvaihtoehtoja nykyisten kerrostalojen rinnalle.

Suunnittelualueeksi on rajattu vanhin, pääasiassa 1970-luvulla rakennettu alueen osa. Suurimmat kaupunkikuvalliset ongelmat ovat keskeisillä paikoilla olevat laajat pysäköintialueet sekä vaatimaton arkkitehtuuri ja kaupunkikuva. Toiminnallisesti suurimmat ongelmat ovat alueen asukkaita kokoavan keskeisen paikan puuttuminen sekä vähäisten palveluiden hajautettu sijainti.

Tämä kehittämissuunnitelma muodostuu kahdesta osasta; koko suunnittelu-alueen kattavasta yleissuunnitelmasta sekä osa-aluesuunnitelmista, jotka muodostuvat kolmesta kokonaisuuden kannalta tärkeästä osa-alueesta. Näitä ovat asuinalueen reuna, pääkatu sekä Suvelan keskusta. Näitä kolmea osa-aluetta on tarkasteltu lähemmin korttelitutkielmien avulla. Tärkeintä osa-aluetta, Suvelan keskustaa, on lisäksi tarkasteltu lähemmin esittelemällä konsepti nykyisen peruskoulun laajentamisesta koko alueen yhteiseksi toimitakeskukseksi – korttelitaloksi.

Kehittämissuunnitelmassa ei ole tarjoituksellisesti juurikaan otettu kantaa alueen yksityiskohtaiseen arkkitehtuuriin, vaan se tarjoaa periaatemalleja, mittakaavallisia lähtökohtia sekä paikkoja täydennysrakentamiselle. Suunnitelma antaa näin ollen kattavan lähtölaukauksen alueen tulevalle kehittämiselle. /Kir09

Tallennettuna: