Haku

Sosiaalityötä marginaalissa - vankilasosiaalityön ulottuvuudet sosiaalityöntekijöiden kuvaamana

QR-koodi

Sosiaalityötä marginaalissa - vankilasosiaalityön ulottuvuudet sosiaalityöntekijöiden kuvaamana

Tutkimuksen keskeisenä tehtävänä on tuoda esiin ja kuvailla sosiaalityön piirteitä vankilaympäristössä sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta. Pro gradu tutkimukseni tavoitteena on pohtia millaista sosiaalityö on vankilan suljetussa ympäristössä ja haastavan asiakasryhmän kanssa. Tutkimuskysymyksenä esitän millaisena sosiaalityö näyttäytyy vankilassa sosiaalityöntekijän näkökulmasta.

Tutkimukseni teoreettinen lähestymistapa painottuu vankilan sosiaalityön asiakastyön kulmakohtiin. Lisäksi tutkimukseni teoriaosuus käsittelee sosiaalityön professionaalisuutta ja vankilan sosiaalityön professionaalista asemaa.

Pro gradu -tutkielmani pyrkii kuvailevaan otteeseen kvantitatiivisen (määrällisen) sekä osittain myös kvalitatiivisen (laadullisen) tutkimusmenetelmän avulla. Aineisto on koottu verkkokyselylomakkeella Suomen vankiloiden sosiaalityöntekijöiltä. Kyselyyn osallistui 20 vastaajaa. Aineiston kvantitatiivinen osuus on analysoitu käyttäen apuna SPSS- tilasto-ohjelmaa ja kvalitatiivinen osuus teemoitellen.

Tutkimuksen keskeisimpänä tuloksena on, että vankilan sosiaalityö on toissijaisessa asemassa vankilan ympäristössä. Sosiaalityön ytimen yhdistäminen vankilan hallinnan ja kontrollin kulttuuriin nähtiin haasteellisena. Vankilan ympäristön koettiin olevan vaaratekijä eettisesti korkeatasoisen sosiaalityön toteuttamisessa. Tuloksissa korostuu myös verkostotyön ja palvelusuunnitelmien merkitys sosiaalityön laadussa sekä tavoitteellisuudessa. Suunnitelmallinen vankeusaika sekä vapautuminen nähtiin yhtenä tekijänä mahdollisuudessa rikoksettomaan tulevaisuuteen.

Tallennettuna: