Haku

Johtajana kehittyminen : päiväkodin johtajien kokemuksia johtajana kehittymisestä

QR-koodi

Johtajana kehittyminen : päiväkodin johtajien kokemuksia johtajana kehittymisestä

Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata päiväkodin johtajien kokemuksia johtajana kehittymisestä ja kasvamisesta. Tavoitteena on kuvata johtajien henkilökohtaisia näkemyksiä kehittymisestään johtajana. Tutkimuskysymyksiksi muodostuivat seuraavat pääkysymykset: Miten johtajat kokevat kehittyneensä johtajana? Ja miten johtajien kehittyminen näkyy heidän omassa orientaatiossaan kehittyä johtajana?

Tutkimus on luonteeltaan laadullinen ja tutkimukselliselta lähestymistavaltaan fenomenografinen. Empiirinen aineisto toteutettiin kaksivaiheisesti. Ensiksi kerättiin tutkittavien esitiedot, jonka jälkeen toteutettiin teemahaastattelut. Tutkimukseen osallistui yhteensä seitsemän päiväkodin johtajaa. Aineisto analysoitiin käyttäen teoriaohjaavaa analyysia. Aineistosta valittiin teema-alueet, joiden avulla tarkasteltiin ja analysoitiin tuloksia. Pääteema-alueiksi muodostuivat työn haasteet ja niiden ratkaiseminen, kokemuksellinen oppiminen ja kasvunpaikat, koulutus, oppiminen ja työn tukimuodot sekä johtajana kehittymisen orientaatio. Johtajana kehittymisen orientaatio sisältää johtajana kehittymisen henkilökohtaisen ulottuvuuden ja se koostuu neljästä alateemasta: miksi johtajaksi on hakeuduttu, johtajien näkemyksiä itsestään johtajana, kehittymistarpeiden tunnistaminen sekä reflektiivinen oppiminen.

Tulosten perusteella voidaan sanoa, että päiväkodin johtajan työn haasteiksi nousevat henkilöstöjohtaminen ja ajanhallinta. Johtajana kehittymisessä korostuvat kokemuksellinen oppiminen ja vaikeista tilanteista oppiminen. Henkilökohtaisina kasvunpaikkoina koetaan erilaiset muutosvaiheet, kuten päiväkodin johtajan työn aloittaminen ja työpaikan vaihtaminen. Suurin osa johtajista painottaa varhaiskasvatuksen substanssiosaamisen ja pedagogisen osaamisen merkitystä johtajan työn kannalta. Koulutus nähdään tärkeänä osana päiväkodin johtajana kehittymistä ja erilaista koulutusta halutaan lisää. Lähes kaikki johtajat kokevat saavansa riittävästi tukea johtamistyölleen ja työn tukimuodoissa korostuvat kollegoiden sekä muiden johtajien tuki. Johtajien puheessa näkyy reflektiivinen oppiminen ja kehittymistarpeiden tunnistaminen. Kehittymistarpeisiin pyritään vastaamaan muun muassa koulutuksen, työn suunnittelun ja palautteen avulla.

Tallennettuna: