Haku

Kunnallistieteiden laitoksen opetuksen ja työelämän osaamisvaatimusten vastaavuus.

QR-koodi

Kunnallistieteiden laitoksen opetuksen ja työelämän osaamisvaatimusten vastaavuus.

Tutkielmani käsittelee kunnallistieteiden laitokselta valmistuneiden hallintotieteiden maistereiden sijoittumista työelämään, työelämän heille asettamia osaamis-vaatimuksia ja valmistuneiden kokemuksia kunnallisalan koulutusohjelmasta. Tietoa näistä kysymyksistä hain vuosina 1995-1999 laitokselta valmistuneille hallintotieteiden maistereille tehdyllä survey-kyselyllä. Tutkielman teoreettisessa osuudessa käsittelen työn ja työelämän muutoksia ja niiden yhteyttä yliopistokoulutukseen sekä tarkastelen kunnallistieteiden laitoksen opetukselle asetettuja tavoitteita. Tutkielman tarkoituksena on tarjota tietoa laitoksen opetuksen kehittämistä varten.

Lähetin kyselyn kaikille 1995-1999 valmistuneille, joten kyseessä oli kokonaisotos. Vastausprosentiksi muodostui 60. Kyselyn tulosten mukaan valmistuneet olivat sijoittuneet hyvin alansa työtehtäviin. Vastanneista vain 4,2 prosenttia oli työttömänä. Suurimpina työnantajina olivat odotetusti kunnat ja kuntayhtymät, joiden palveluksessa työskenteli 43 prosenttia vastanneista. Eri tehtävänimikkeitä oli 30. Suurimpana yhtenäisenä tehtäväryhmänä voitiin erottaa erilaisissa projektitehtävissä toimivat. Toiseksi yleisin tehtävänimike oli kunnansihteerit. Tärkeimpinä syinä ensimmäisen valmistumisen jälkeisen työpaikan saannissa vastaajat pitivät työkokemusta ja suhdeverkostoa.

Tärkeimpiä työssä tarvittavia kunnallisalan tietoja olivat tiedot työyhteisöjen ja ihmisten johtamisesta sekä tiedot kuntien toiminnan rahoituksesta. Tärkeimpinä taitoina pidettiin yhteistyökyky ja ihmissuhdetaitoja sekä organisointi- ja kehittämistaitoja. Tulevaisuudessa valmistuneet arvioivat tarvitsevansa erityisesti johtamiseen ja henkilöstöön liittyvää osaamista. Valmistuneet olivat melko tyytyväisiä saamaansa koulutukseen. Kysely antoi runsaasti tietoa ja konkreettisia ehdotuksia siitä, mihin asioihin laitoksen tulisi jatkossa kiinnittää huomiota opetusta kehitettäessä.

Tallennettuna: