Haku

Terveydenhuollon sopimusohjaus. Ensimmäisen vuoden vaikutuksista kaihi- tai tekonivelleikkausta odottaville kuntalaisille Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä.

QR-koodi

Terveydenhuollon sopimusohjaus. Ensimmäisen vuoden vaikutuksista kaihi- tai tekonivelleikkausta odottaville kuntalaisille Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä.

Pro gradu - tutkielmani aihepiiri on terveydenhuollon sopimusohjaus. Se on uusi toimintamalli, jolla pyritään parantamaan terveydenhuollon ohjausta ja toiminnan taloudellista tehokkuutta. Tutkimuskohteena on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sopimusohjausjärjestelmä ja empiirinen kohde on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoitopalvelut. Tutkimuksen pääteemana on sopimusohjauksen vaikutusten selvittäminen kuntalaisen mahdollisuuteen saada tarvitsemaansa erikoissairaanhoitoa. Tavoitteena on arvioida muuttaako sopimusohjausjärjestelmä väestön mahdollisuuksia saada erikoissairaanhoitoa verrattuna aikaisempaan järjestelmään. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sopimusohjausmalli keskittyy pääasiassa kunnan ja sairaanhoitopiirin yhteistyöhön. Tutkielmassani olen esittänyt kuntalaisen tasaveroiseksi osapuoleksi kunnan ja sairaanhoitopiirin rinnalle, koska sopimusohjauksen kaikkien osa-puolten preferenssien tunnistaminen ja yhteensovittaminen on välttämätöntä mallin toimivuudelle.

Tutkimuksen teoreettisen osan perustana on päämies-agenttiteoria. Teoriaosassa aineisto perustuu sopimusohjauksesta ja siihen liittyvistä käsitteistä saatavilla oleviin sekä suomalaisiin että ulkomaisiin artikkeleihin, tutkimusraportteihin ja julkaisuihin. Käytetty tutkimusmenetelmä on käsiteanalyysi. Tutkimuksen empiirinen aineisto on poimittu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin potilashallintotietojärjestelmän kaihi- ja tekonivelleikkauksia koskevista toteutuma-, sopimustilaus- ja hoidonvaraustiedoista vuosilta 1996-1999. Empiirisestä aineistosta tehtiin kvantitatiivinen analyysi Tixel-ohjelmiston avulla.

Sopimusohjausmallilla on ensimmäisenä vuotenaan ollut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kaihileikkausjonoissa olleille asukkaille myönteisiä vaikutuksia. Tilaajat ovat panostaneet kaihileikkauksiin ja useimpien kuntien asukkaiden pääsy kaihileikkauksiin on helpottunut. Tekonivelleikkauksissa puolestaan useimpien tilaajien asukkaille ei näytä olleen vuonna 1999 sopimusohjauksesta hyötyä eikä haittaa. Tutkimuksessa löytyi yksi tilaaja, joka asetti taloudellisen tilanteen kuntalaisten terveyden edelle. Sopimusohjaus antaa siis kunnille mahdollisuuden toimia asukkaiden terveydestä välittämättä ja vastoin potilaan agentin, sairaanhoitopiirin mielipidettä. Ennen säästämistä sopimusohjauksen avulla on hahmotettava terveydenhuollon kokonaisuus. Esimerkiksi säästöt tekonivelleikkauksissa voivat tuoda kunnalle kotipalveluista lisäkustannuksia. Kunnat ovat ottaneet sopimusohjauksen vakavasti ja pyrkivät tekemään hyviä sopimuksia. Sopimusohjauksen kehittymiseksi tarvitaan kuitenkin lisää reaaliaikaista tietoa jonoista ja tilausten toteutumista ja kunnilta avointa tiedottamista sopimusohjauksesta kuntalaisille.

Tallennettuna: