Haku

The Country Turns on its Sons - American Tragedies in Philip Roth's "American Trilogy"

QR-koodi

The Country Turns on its Sons - American Tragedies in Philip Roth's "American Trilogy"

Philip Rothin 1990- ja 2000-lukujen taitteessa kirjoittamat kolme romaania American Pastoral(1997), I Married a Communist(1998) ja The Human Stain(2001) luokitellaan useiden kriitikoiden ja tutkijoiden taholta ”amerikkalaiseksi trilogiaksi”. Pro gradu-tutkielmani tarkoitus on tarkastella tätä trilogiaa ja erityisesti romaanien päähenkilöitä ja osoittaa, kuinka jokaisen tarina toisaalta ilmentää amerikkalaisen yhteiskunnan ihanteita ja toisaalta todistaa, kuinka yhteiskunnallinen muutos voi kääntää nämä ihanteet ja arvot päälaelleen.

Tutkielman teoreettinen pohja on uushistorismissa sekä strukturalismissa. Kerronnallisesti käsittelen romaaneja tragedioina, joiden päähenkilön kokemukset heijastelevat yhteiskunnassa tapahtuvaa muutosta. Tätä muutosta ja sen vaikutuksia yksilöön käsittelen Michel Foucaultin valtateorian kautta sekä tukeutuen Richard Rortyn ajatuksiin ihmisen autonomiasta modernissa, klassisen liberalismin periaatteille rakentuvassa yhteiskunnassa. Lisäksi viittaan muutamiin sukupuolen ja etnisyyden tutkimuksen suuntauksiin tutkiessani päähenkilöiden identiteettiä ja heidän sekä romaanien naispuolisten henkilöhahmojen välistä suhdetta.

Tutkielman analyysiosa jakautuu kolmeen kappaleeseen, joista kussakin käsittelen yhtä trilogian romaaneista. Jokaisen romaanin kohdalla tutkin päähenkilön amerikkalaisen identiteetin rakentumista tietyssä ajassa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa sekä yksilön ja yhteiskunnan suhteen muuttumista. Tämä muutos kytkeytyy kussakin romaanissa tiettyyn Yhdysvaltain poliittisen ja yhteiskunnallisen historian vedenjakajahetkeen, jotka muodostuvat käännekohdiksi myös päähenkilöiden yksityiselämässä.

Kuvailtu muutos heijastuu paitsi päähenkilöiden yhteiskunnallisen aseman muutoksessa, myös heitä lähellä olevissa henkilöhahmoissa. Nämä henkilöhahmot, erityisesti naispuoliset, ovat romaaneissa joko kanssakärsijöitä tai osasyyllisiä, ja myös heidän merkityksensä tarkasteleminen on olennainen osa tutkielmaani.

Päähenkilöiden identiteetti kehittyy etnisyyden määrittelemästä identiteetistä kansalliseen, amerikkalaiseen identiteettiin. He ymmärtävät amerikkalaisuuden luopumisena niistä tekijöistä, jotka lokeroivat kantajansa ja estävät tätä saavuttamasta yksilön autonomiaa. Tutkielmassani pyrin osoittamaan, kuinka romaanien kuvaama moderni amerikkalainen yhteiskunta ei jatkuvasti muuttuvine valtadiskursseineen salli yksilölle tämänkaltaista ja – laajuista autonomiaa, ja kuinka yhteiskunta ja sen sisäiset yhteisöt toimivat itseään kontrolloivina rangaistusmekanismeina valtadiskurssia rikkoneita päähenkilöitä kohtaan.

Asiasanat:Yhdysvallat, yhteiskunta, Philip Roth, identiteetti, valta, autonomia

Tallennettuna: