Haku

Koulun ja kirjasto yhteistyön kehitys, nykytila ja kehitysmahdollisuudet - tapaustutkimus Laihialta

QR-koodi

Koulun ja kirjasto yhteistyön kehitys, nykytila ja kehitysmahdollisuudet - tapaustutkimus Laihialta

Teen pro gradu -työni Laihian kunnankirjastolle. Kirjasto kuuluu Vaasan maakuntakirjaston alueeseen ja toimii yhteistyössä muiden Kyrönmaan alueen kirjastojen kanssa. Valitsin tutkimuksen kohteeksi Laihian kirjaston, koska työskentelin siellä kirjastonhoitajana vuosina 2007-2008 ja näin, miten tärkeää työtä kirjaston ja koulun välinen yhteistyö oli tulevien ja jatkuvien asiakassuhteiden luomisessa sekä lasten lukemisharrastuksen edistämisessä. Koin tarpeelliseksi yhteistyömuotojen kuvaamisen, työn laajuuden esille tuomisen sekä kehittämistarpeiden kartoittamisen. Tutkimuksessa pyritään ensisijaisesti selvittämään, minkälaisia yhteistyömuotoja kirjastolla ja koululla on aikojen kuluessa ollut Laihialla ja mitä ne mahdollisesti olisivat tulevaisuudessa huomioon ottaen teknologisen kehityksen sekä alueellisen kirjastoyhteistyön. Työssäni käsittelen Laihian kirjastolaitoksen kehittymistä sekä kirjaston ja koulun yhteistyön merkitystä lasten lukemisen (lukuhalun) ylläpidon ja kirjastonkäytön kannalta.

Tutkimukseni on tapaustutkimus, jonka kohde on Laihian kirjaston ja koulun yhteistyö. Tutkimusmenetelmänä käytetään aineistotriangulaatiota. Tutkimuksessa käytettävät aineistot ovat kirjallisuus, arkistolähteet, sanomalehtiartikkelit, omakohtainen työ kirjastonhoitajana ja siitä saatu kokemus ja asiantuntemus sekä haastattelut. Haastattelumenetelmänä on käytetty ns. puolisstrukturoitua ja avointa teemahaastattelua. Haastateltavina on henkilöitä, jotka ovat olleet tai ovat mukana tavalla tai toisella Laihian kirjaston ja koulun yhteistyössä..

Laihialla kirjaston ja koulun yhteistyöllä on pitkät perinteet. Yhteistyö koetaan itsestään selvyydeksi, koska siihen on totuttu. Laihialla on aina panostettu kouluttamiseen ja kansan sivistämiseen. Yhteistyö on vuorovaikutteista toimintaa, sillä myös palvelujen kysyntä motivoi ja kannustaa yhteistyön jatkamiseen. Yhteistyön suunnitelmallisuus olisi keino syventää jo olemassa olevaa yhteistyötä ja se takaisi kaikille lapsille ja nuorille jo kirjastolain vaatimusten mukaisen yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen. Yhteistyösuunnitelma tulisi laatia yhteistyössä asiasta vastaavan kirjastonhoitajan ja koulujen yhteistyöhenkilöiden kanssa, jotta siitä tulisi toimiva, kaikkia osapuolia hyödyttävä ja helposti noudatettava.

Olisi pyrittävä yhteistyöhön alueen muiden toimijoiden kanssa, sellaisten joilla saman intressit kuin kirjastolla eli nuorten syrjäytymisen estäminen ja hyvät harrastukset. Kirjaston ja koulun yhteistyötä tulisi syventää ja sen tulisi olla suunnitelmallista ja sisällyttää myös koulujen opetussuunnitelmaan

Asiasanat:kirjastot, koulut, yhteistyö, Laihian kunnankirjasto

 

Tallennettuna: