Haku

”She’s Not a Girl Who Misses Much” - The Representation of Women in the Beatles’ Song Lyrics

QR-koodi

”She’s Not a Girl Who Misses Much” - The Representation of Women in the Beatles’ Song Lyrics

Pro gradu –tutkielmani käsittelee The Beatles –yhtyeen sanoituksia ja niiden muodostamaa naiskuvaa. Tutkielmani tarkastelun kohteena on kolme yhtyeen albumia: Revolver (1966), Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) ja The Beatles (1968). The Beatlesin tuotanto on mittava, joten päädyin tarkastelemaan kyseistä kolmea albumia pääasiassa niiden ilmestymisajankohdan ja kiinnostavuuden takia. Yhtyeen sanoitukset muuttuivat mielenkiintoisemmiksi ja monitahoisemmiksi 1960-luvun loppua kohden ja myös sanoitusten painoarvo ja merkitys ensisijaisena kommunikointikanavana kasvoi yhtyeen lopetettua keikkailun vuonna 1966. Tästä huolimatta yhtyeen laulutekstit ovat usein jääneet heidän saavuttamansa suuren menestyksen ja kulttuurisen merkityksen varjoon. Niinpä tutkielmani tavoitteena on suunnata mielenkiinto takaisin The Beatlesin musiikkiin ja sanoituksiin.

Tutkielmani teoreettisena viitekehyksenä toimivat pääasiassa musikologiset ja kulttuurintutkimukseen liittyvät teoriasuuntaukset. Englantilaisen musikologin Sheila Whiteleyn tutkimusten tulokset ovat keskeisellä sijalla myös omassa tutkielmassani, sillä kyseisen teorian kiinnostavinta antia ovat erilaiset naistyypit, joihin hän on päätynyt tarkastelemalla The Beatlesin sanoituksissa esiintyviä naiskuvauksia. Lisäyksenä Whiteleyn teoriaan olen kuitenkin analysoinut sanoituksia vielä pidemmälle tavoitteenani löytää esimerkkejä siitä, miten naisia kuvaillaan, millaisia rooleja heille annetaan ja miten heihin suhtaudutaan yhtyeen laulujen sanoituksissa. Tekstien analyysin syventämiseksi ja ymmärtämiseksi myös yhtyeen jäsenten taustat ja elämäntarinat ovat huomattavassa roolissa tutkielmassani.

1960-luvun kulttuurinen konteksti on luonnollisesti merkittävässä osassa tutkielmani aiheen kannalta. 60-luvun poliittinen aktivismi, naisliikkeen vahvistunut asema ja psykedelia ovat läsnä Beatlesin teksteissä välillä konkreettisina esimerkkeinä, välillä taas taustavaikutteina. Yhtyeen sanoituksissa esiintyvät naiset ovat joko itsenäisiä ja vahvoja, etäisiä ja jopa satuttavia, tai eteerisiä fantasiahahmoja. Teksteissä yhdistyy sekä 1960-luvun innovatiivisuus ja radikalismi että perinteisiä arvoja kunnioittava traditionaalisuus.

Asiasanat: The Beatles, naistutkimus, kulttuurintutkimus, rocklyriikka

Tallennettuna: