Haku

PROJEKTEILLA POTKUA NUORTEN PÄIHDETYÖHÖN - Tutkielma alkoholiohjelman kumppanijärjestöjen nuoriin kohdistuvista ehkäisevän päihdetyön projektisuunnitelmista

QR-koodi

PROJEKTEILLA POTKUA NUORTEN PÄIHDETYÖHÖN - Tutkielma alkoholiohjelman kumppanijärjestöjen nuoriin kohdistuvista ehkäisevän päihdetyön projektisuunnitelmista

Tarkastelen pro gradu –tutkielmassani Alkoholiohjelman kumppanijärjestöjen nuorille suunnatun ehkäisevän päihdetyön projektimuotista toimintaa vuodelta 2005. Nuoret aloittavat alkoholikokeilut useimmiten yläaste ikäisinä. Alkoholin käyttöön liittyy mm. kokeilunhalu, vapaa-ajan vietto kavereiden kanssa, juhliminen sekä rentoutuminen ja estojen poisto. Heidän päihteiden käyttönsä voi altistaa monille riskeille kuten tapaturmille, terveyshaitoille sekä sosiaalisille ongelmille. Lain mukaan alle 18-vuotiaiden ei kuulu saada alkoholia ollenkaan.

Ehkäisevän päihdetyön tarkoitus on ehkäistä ja vähentää päihteistä aiheutuvia haittoja. Ehkäisevä päihdetyön kenttä on hyvin laaja pitäen sisällään monia eri kohderyhmiä, toimintatapoja ja toteuttajia. Työtä tehdään monipuolisin menetelmin aina valistuksesta mukaansatempaavaan toimintaan ja arjen tukemiseen. Päihdetyö ja sen toimintakeinot kohtaavat kritiikkiä liittyen esimerkiksi toiminnan tuloksettomuuteen ja tavoittamattomuuteen. Päihdetyöhön pyritään kehittämään uusia toimintatapoja projektimuotoisen toiminnan avulla. Projektit ovat oiva keino kehittää ja testata uusia toimintatapoja, jotka parhaimmassa tapauksessa jäävät onnistuttuaan vakiintuneiksi käytännöiksi.

Tarkastelin ehkäisevän päihdetyön projekteja kolmen keskeisen teeman osalta, jotka ovat projektien tavoitteet, niissä käytettävät toimintatavat sekä kohderyhmä. Kohderyhmästä selvitin erityisesti nuorten omaa roolia ja heidän mahdollisuuksiaan vaikuttaa ja osallistua. Jatkoin analyysiä tyypittelyksi muodostamalla keskeiset tyypit edellisten teemojen pohjalta.

Tutkielmani mukaan projektin kohderyhmän ikä ja preventiotaso ohjaavat sisältöä pitkälle

eteenpäin. Alaikäisille suunnattu yleinen ehkäisy on hyvin monipuolista ja vaihtelevaa tavoitteiden ja toimintatapojen osalta. Myös kohderyhmä on heterogeeninen. Siksi nuorten omien toiveiden täyttäminen voi olla haasteellista. Alle 18-vuotiaille ja täysi-ikäisille riskinuorille suunnattujen projektien tavoitteet ja toimintatavat ovat melko yhdenmukaisia projektien kesken. Niissä keskeistä on tuen ja vaihtoehtoisten vapaa-ajanviettomahdollisuuksien tarjoaminen. Nuorten oma rooli määrittäytyy pitkälle preventiotason ja iän mukaan. Varttuneemmille kohdistuneessa riskiryhmäehkäisyssä on keskeistä nuorten osallistaminen projektin toimintaan jo toiminnan suunnitteluvaiheessa. Alaikäisille suunnatussa yleisessä ehkäisyssä projektin ja toiminnan sisältö suunnitellaan usein valmiiksi aikuisten taholta. Nuorten osallistaminen tulee ajankohtaiseksi vasta valmiiseen toimintaan osallistumisen myötä.

Asiasanat: alkoholinkäyttö, raittiustyö, ehkäisevä päihdetyö, nuoret, projekti, osallistuminen, osallisuus

Tallennettuna: