Haku

Cyclo-oxygenase-2, MAP kinase Pathways and Aurothiomalate. Induction of MAP kinase phosphatase-1 as a novel mechanism of action of anti-rheumatic drug aurothiomalate

QR-koodi

Cyclo-oxygenase-2, MAP kinase Pathways and Aurothiomalate. Induction of MAP kinase phosphatase-1 as a novel mechanism of action of anti-rheumatic drug aurothiomalate

Nivelrikko ja nivelreuma ovat yleisiä nivelsairauksia. Niiden yhteinen piirre on nivelrustovaurio, joka liittyy nivelen kipuun, jäykkyyteen ja toiminnan rajoitukseen. Väitöskirjatutkimuksessaan proviisori Riina Nieminen tutki nivelrustovaurioon johtavia solutason mekanismeja. Tutkimuksessa löydettiin pitkään reumalääkkeenä käytetylle pistoskullalle täysin uusi solutason vaikutusmekanismi.

Väitöskirjatyön tarkoituksena oli tutkia solunsisäisen MAP-kinaasien välittämän viestinsiirtojärjestelmän merkitystä nivelrustovaurion synnyssä, erityisesti COX-2 ja MMP -entsyymien sekä prostaglandiinien ja IL-6:n tuoton säätelyssä. Lisäksi tutkittiin reumalääkkeiden vaikutusta näihin välittäjäainereitteihin. Reumalääkkeistä tehokkaimmaksi osoittautui aurotiomalaatti ( pistoskulta ), jonka solutason vaikutusmekanismia tutkittiin tarkemmin. Aurotiomalaattia on käytetty nivelreuman hoidossa yli 80 vuotta, mutta sen vaikutusmekanismi tunnetaan huonosti. Aurotiomalaatti lievittää tehokkaasti niveltulehdusta ja hidastaa nivelrustovaurioiden kehittymistä, mutta haittavaikutukset rajoittavat sen käyttöä. Väitöskirjatutkimuksessa löydettiin aurotiomalaatille uusi vaikutusmekanismi. Sen havaittiin vähentävän MAP-kinaasien aktiivisuutta ja lisäävän MAP-kinaaseja inaktivoivan MKP-1 fosfataasin ilmentymistä rustossa. Käyttäen moderneja molekyylibiologisia menetelmiä todettiin, että lisääntynyt MKP-1:n tuotto vaimensi tulehdusta ja rustotuhoa välittäviä mekanismeja.

Tutkimuksessa löydettiin pitkään käytössä olleelle tehokkaalle reumalääkkeelle, aurotiomalaatille, täysin uusi solutason vaikutusmekanismi. Tämä voi selittää aurotiomalaatin tulehdusta ja niveltuhoa lievittäviä vaikutuksia. Tietoa voidaan käyttää hyväksi kehitettäessä uusia tehokkaita lääkkeitä reuman ja nivelrikon hoitoon.

Väitöskirja on tehty osana Tampereen yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan farmakologian yksikön laajempaa uusien tulehduslääkkeiden kehitysprojektia jota johtaa professori Eeva Moilanen.

Tallennettuna: