Haku

Megatrendien koetut vaikutukset terveydenhuollossa

QR-koodi

Megatrendien koetut vaikutukset terveydenhuollossa

Megatrendit ovat yhteiskuntien yleisiä kehityssuuntia, jotka vaikuttavat myös terveydenhuollossa. Omahoito ja teknologia ovat megatrendejä, joiden vaikutuksia on jo nähtävissä terveydenhuollon eri osa-alueilla. Näiden megatrendien on nähty tuovan uusia ammattiryhmiä, toimintatapoja ja innovaatioita terveydenhuoltoon, jolloin megatrendien vaikutuksia on huomioitava kokonaisvaltaisesti terveydenhuollon toteuttamisessa.

Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on kuvata teknologian ja omahoidon koettuja vaikutuksia terveydenhuollossa. Tavoitteena on tuottaa tietoa koetuista vaikutuksista, joita teknologialla ja omahoidolla on terveydenhuollon tuottamiseen ja järjestämiseen. Tutkimuskysymyksinä olivat: Mitä koettuja vaikutuksia teknologiaa hyödyntävällä omahoidolla on terveydenhuollossa? Mitä koettuja vaikutuksia omahoidolla on terveydenhuollossa? Mitä koettuja vaikutuksia teknologialla on terveydenhuollossa?

Tiedonhaku toteutettiin CINAHL-, Medic- ja MEDLINE-tietokantoihin. Hakusanat valittiin tietokantojen asiasanastoja, sekä megatrendien aiheeseen liittyvää kirjallisuutta hyödyntäen. Ennalta määrättyjen sisäänottokriteerien ja tutkimuksen edetessä muotoutuneiden poissulkukriteereiden pohjalta mukaan valikoitui 241 tutkimusartikkelia, joista lopulliseen kirjallisuuskatsaukseen valittiin 19. Aineistoon lisättiin manuaalisella haulla kaksi tutkimusta. Kaikki valitut tutkimukset käsittelivät joko omahoitoa tai teknologiaa terveydenhuollon järjestämisen tai tuottamisen näkökulmasta ja vastasivat tutkimuskysymykseen. Valitut tutkimukset arvioitiin JBI-laadunarviointikriteerien avulla. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä.

Megatrendien vaikutukset jaettiin kolmeen aihealueeseen riippuen vaikuttavasta megatrendistä. Teknologiaa hyödyntävän omahoidon koettuja vaikutuksia olivat hoidon laadun paraneminen ja heikentyminen, terveydenhuollon kustannusten pienentyminen ja kasvaminen, hoidon piiriin pääsyn tehostuminen sekä terveydenhuollon henkilöstön roolin muutos. Omahoidon koettuja vaikutuksia olivat kustannusten pienentyminen, hoidon piiriin pääsemisen tehostuminen, sekä hoidon laadun heikkeneminen. Teknologian koettuja vaikutuksia olivat hoidon laadun paraneminen, terveydenhuollon kustannusten pienentyminen ja kasvaminen, työn teon sujuvoituminen ja hankaloituminen, organisaatiotasoon liittyvät muutokset ja terveydenhuollon henkilöstön roolin muutos.

Johtopäätöksinä voidaan todeta, että teknologian ja/tai omahoidon avulla voitaisiin säästää terveydenhuollon resursseja ja tehostaa hoidon piiriin pääsyä. Teknologiaa ja/tai omahoitoa hyödyntämällä voitaisiin parantaa hoidon laatua ja helpottaa ammattilaisten työtä, mikäli innovaatiot toimivat moitteettomasti ja niitä osataan käyttää oikein. Terveydenhuollon ammattilaisten tulisi saada lisää koulusta teknologiaa ja omahoitoa hyödyntäviä innovaatioita käyttöönottaessa. Lisäksi henkilökunta tarvitsisi tukea roolimuutokseen.

Tallennettuna: