Haku

"Jumalauta tulkaa takomaan" : Voimasanat suomenkielisessä metallimusiikissa

QR-koodi

"Jumalauta tulkaa takomaan" : Voimasanat suomenkielisessä metallimusiikissa

Tämä tutkielma käsittelee voimasanoja suomenkielisessä metallimusiikissa. Tavoitteena on selvittää voimasanojen ja metallimusiikin välistä suhdetta voimasanojen määrän, laadun, esiintymistavan ja käyttötarkoituksen perusteella. Voimasanojen tutkimus on lisääntynyt viime vuosina, mutta laululyriikoista ei ole tehty aiempaa voimasanatutkimusta.

Tutkimuskysymykset ovat seuraavat: Millainen yhteys suomenkielisen metallimusiikin ja voimasanojen välillä on? Mitä voimasanoja suomenkielisissä metallilyriikoissa esiintyy ja missä määrin? Missä käyttötarkoituksissa voimasanat esiintyvät? Miten voimasanojen määrä muuttuu yhtyeiden tuotannossa? Miten voimasanojen määrä vaihtelee eri metalligenrejen välillä?

Aineistossa on tarkasteltu 2059 suomenkielistä metallimusiikkikappaletta. Kappaleet ovat 41:n eri yhtyeen tuotannoista. Tarkastelen aineistoa ensisijaisesti kvantitatiivisin menetelmin.

Tutkimuksessa selviää, että voimasanojen ilmiö on metallimusiikissa hyvin vaihteleva, eikä selkeää yhteyttä voi aineiston perusteella vetää. Voimasanat toimivat yhtenä tunnelatauksen välittämisen muodoista. Noin joka kymmenennessä kappaleessa on voimasanoja jossain määrin. Yhtyeistä kymmenen käsittää noin 80% kaikista voimasanoista. Yhtyeistä 15 ei käytä voimasanoja lainkaan. Yhtyeittäin eniten käytetty voimasana on helvetti, mutta esiintymismäärissä laskettuna käytetyin on vittu. Tyypillisesti voimasanoja joko käytetään johdoksena, niillä intensifioidaan toista sanaa tai voimasanat ovat interjektiomaisessa käytössä. Voimasanojen käyttö pysyy suhteellisen ennustettavana yhtyeen tuotannossa. Yhtyeiden aloitusvuoden mukaisella vertailulla ei esiinny merkittäviä muutostrendejä. Genreittäin voimasanojen käyttö on suurinta sellaisilla poikkeavilla yhtyeillä, joita ei voi luokitella perinteisiin metalligenreihin.

Tutkimustulokset vaatisivat vertailukohtia toisaalta muista musiikkilajeista, toisaalta erityisesti englanninkielisestä metallimusiikista. Tämä asettaisi tulokset mittasuhteisiin ja avaisi tarkastelua ja ymmärrystä laululyriikoiden voimasanoista kokonaisvaltaisemmin.

Tallennettuna: