Haku

Oliko Friedrich Nietzsche irrationalismin kummi? : György Lukácsin tulkinta Friedrich Nietzschen filosofiasta

QR-koodi

Oliko Friedrich Nietzsche irrationalismin kummi? : György Lukácsin tulkinta Friedrich Nietzschen filosofiasta

Tämän tutkielman tarkoitus on selventää Friedrich Nietzscheen kohdistuvia natsisyytöksiä. Tarkastelu kohdistuu György Lukácsin teoksen The Destruction of Reasonin -lukuun Nietzsche as Founder of Irrationalism in the Imperialist Period, jossa Lukácsin Nietzscheen kohdistuvat natsisyytökset ovat esillä. Tutkielmaa ohjaa kysymys: millaiset ovat György Lukácsin Nietzscheen kohdistuvat syytteet ja millaisten Nietzsche-tulkintojen pohjalta Lukács näkemyksiinsä päätyy? Tutkielmaa on motivoinut tarkoitus korjata Nietzscheen kohdistuvia väärinymmärryksiä ja harhaluuloja.

Aloitan tutkielman esittelemällä Friedrich Nietzschen ja hänen filosofiansa pääkohtia. Saman esittelyn teen myös György Lukácsin kohdalla. Neljäs ja viides luku käsittelee Lukácsin Nietzsche-tulkintaa. Tulkinta seuraa Lukácsin Nietzsche as Founder of Irrationalism in the Imperialist Period -luvussa olevaa Nietzschen filosofian teemojen järjestystä. Ensiksi Lukács käsittelee 1900-luvun henkeä, josta hän jatkaa Nietzschen patriotismin ja politiikan analyysiin. Näitä teemoja seuraa etiikka sekä biologiaan ja Darwinin ajatuksiin liittyvät aiheet. Seuraavaksi Lukács käsittelee tahtoa valtaan ja ikuisen paluun teemoja ja lopettaa Nietzsche-tulkintansa epistemologiaan.

Nietzschen omat ja tulkitsijoiden teokset ovat olleet apuna Nietzschen filosofiaa verratessa Lukácsin Nietzsche-tulkintaan. Tutkielman tarkoitus on kuitenkin keskittyä itse Lukácsin Nietzsche as Founder of Irrationalism in the Imperialist Period -luvun tarkasteluun, jotta Lukácsin argumenttien ja tulkinnan askeleet tulisivat esille. Nietzsche-tulkitsijoiden tulkinnat ovat tuomassa esille Lukácsin tulkinnan eriävyys yleisistä Nietzsche-tulkintojen johtopäätöksistä.

Tutkielma osoittaa miten vääristynyt Lukácsin tulkinta Nietzschen filosofiasta on ja miten Lukácsin syytteet Nietzschestä irrationalismin ja näin myös natsismin ideaalisena kummisetänä ovat liioiteltuja ja virheellisiä. Lukácsin Nietzsche-tulkinnan ongelmat tulevat esiin Lukácsin vääristyneissä premisseissä ja filosofisessa kokonaisuudessa, jota vasten Lukács Nietzscheä tulkitsee. Lukács ei myöskään tulkitse oikein Nietzschen käsitteitä, kuten herra ja orja tai yli-ihminen, jotka Lukács tulkitsee poliittisesti sosiaalisiksi luokiksi. Lukácsin tulkinnassa Nietzsche esittäytyy porvariston filosofina, jonka tarkoitus oli tuhota sosialismi ja luoda porvaristolle moraalinen filosofia, missä kaikki moraalitonkin toiminta oli oikeutettua.

Tallennettuna: