Haku

Henkilöstön kokemat hyvät työkäytännöt työ- ja elinkeinotoimistossa - Palvelumuotoilulla tukea TE2024 suunnitteluun Etelä-Kymenlaaksossa

QR-koodi

Henkilöstön kokemat hyvät työkäytännöt työ- ja elinkeinotoimistossa - Palvelumuotoilulla tukea TE2024 suunnitteluun Etelä-Kymenlaaksossa

Nykypäivän työelämässä on noussut käytännöksi huomioida enenevissä määrin työntekijöiden osaamista ja kokemusta työn kehittämisessä sekä muutoksessa. Työntekijöiden kokemus ja käytännön osaaminen työssä koetaan arvokkaaksi ja tällä voidaan suoraan vaikuttaa asiakasrajapintaan. Työntekijöiden huomioiminen ja mukaan ottaminen heitä koskeviin päätöksiin on tärkeää arvon tuottamisen vuoksi, sillä tämä heijastuu suoraan heidän motivaatioonsa, merkityksellisyyden tunteeseen ja työhyvinvointiin. Opinnäytetyössä tutkittiin Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston työntekijöiden hyviksi koettuja työkäytäntöjä sekä niitä edellytyksiä, jotka mahdollistavat hyvien työkäytäntöjen mukaan työskentelyn. Kartoitusta hyvistä työkäytännöistä haluttiin selvittää TE2024-muutoksen vuoksi, jolloin työllisyyspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien järjestettäviksi.

Opinnäytetyön tutkimus on toteutettu palvelumuotoilun kehittämistoimintana, jossa tutkimusta on työstetty yhteiskehittämisen kautta osallistamalla Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston henkilöstöä työpajatoiminnassa. Työntekijäkokemusta ja tähän liittyviä hyviä työkäytäntöjä on tutkittu yhteiskehittämisen työpajoissa keskustellen elementeistä ja asiakokonaisuuksista, joista työntekijöiden työ ja käytännöt koostuvat. Materiaalista on tehty mallinnus, josta tutkimuksesta nousseet tulokset ovat nähtävissä. Mallinnuksesta nousee esiin työntekijöiden kokemia hyviä työkäytäntöjä, joita voidaan hyödyntää TE2024-muutoksen suunnittelussa. Hyvien työkäytäntöjen lisäksi, on nostettu esiin asiakokonaisuuksia, jotka vaikuttavat hyviin työkäytäntöihin.

Kehittämistyön tulokset pohjautuvat Etelä-Kymenlaakson työntekijöiden hyviksi havaittuihin työkäytäntöihin, eikä näitä voi suoraan verrata toiseen alueeseen tai organisaatioon. Tutkimusprosessia voidaan sen sijaan hyödyntää työkäytäntöjen ja näitä ympäröivien elementtien esiin tuomisessa. Opinnäytetyöstä nousseet työkäytännöt esitetään työ- ja elinkeinotoimistolle visuaalisena mallinnuksena, jossa työkäytännöt sekä nämä mahdollistavat elementit esitetään vuorovaikutussuhteessa. Jatkossa työ- ja elinkeinotoimisto päättää, millä lailla tuloksia hyödynnetään ja miten tulokset esitellään Kotkan kaupungille, joka toimii TE2024 Etelä-Kymenlaakson vastuukuntana.

Tallennettuna: