Haku

Kertaustyylinen kirjoituspöytä : Konservointi, restaurointi ja puusepäntyön tutkimus

QR-koodi

Kertaustyylinen kirjoituspöytä : Konservointi, restaurointi ja puusepäntyön tutkimus

Opinnäytetyössä toteutettiin vuoden 2021 keväällä projektityönä laadittu kertaustyylisen kirjoituspöydän restaurointisuunnitelma. Näin ollen työ on muodoltaan produktiivinen. Työssä hyödynnettiin myös aiemmin mainittuna ajankohtana laadittua historiaselvitystä sekä kokonaisvaltaista dokumentointia. Ominaisuuksien vertailu oli olennainen osa kohteen tyylipiirteiden kartoitusta. Myös kohteen aikakauden selvittäminen oli tärkeässä osassa, sillä esineen valmistusajasta ei ole säilynyt viitteitä. Näin ollen myös valmistajan pohdinta oli olennainen osa valmistushistorian sekä taustojen selvittämistä.

Kertaustyylit ovat 1800-luvulta 1900-luvun alkuun vallinneita romanttisia tyylisuuntauksia, jotka kehittyivät mukailemaan historiallisia tyylejä. Kohde on uusrenessanssityylinen, joka on tunnuspiirteiltään symmetrinen, koristeellinen ja jämäkkärakenteinen tyyli. Tyylin alkuperä juontuu 1400-luvun Italiassa syntyneestä renessanssista. Esine ei ole ”puhdastyylinen”, vaan siitä on havaittavissa myös muiden tyylien piirteitä.

Tutkielman varsinaisena osuutena tutkittiin restaurointisuunnitelman toteutusta käytännön ja eettisen pohdinnan kannalta. Suunnitelman olennaisina osina toimivat pintakäsittelyn konservointi ja restaurointi sekä kadonneiden osien jäljennösten laatiminen puusepäntyömenetelmiä tutkimalla ja hyödyntämällä. Opinnäytetyössä käytettiin historiallista, havainnoivaa sekä vertailevaa tutkimusta, jotka havainnollistettiin käsitekartan ja viitekehyksen avulla. Havainnoinnin ja vertailun merkitys korostuu erityisesti jäljennettävien osien dokumentoinnissa sekä puusepäntyömenetelmäselvityksessä esineen heikon rakenteen ja restaurointitoimenpiteiden suhteen.

Opinnäytetyön käytännön osuus sisältää restaurointisuunnitelman mukaisen esineen puhdistuksen, pintakäsittelyn konservoinnin ja restauroinnin sekä puusepäntyöosuuden, johon lukeutuu muun muassa rungon heikon rakenteen käsittely, viilupaikkaukset ja kadonneiden osien jäljennösten toteuttaminen. Työssä esitellään siis kokonaisvaltaisesti restaurointietiikan mukaisen pohdinnan lisäksi restaurointisuunnitelman mukainen restaurointiprosessi, joka voi toimia esimerkkinä vastaavanlaisissa projekteissa.

Tallennettuna: