Haku

Unisex-vaatemalliston suunnittelu Murhe Clothing -yritykselle

QR-koodi

Unisex-vaatemalliston suunnittelu Murhe Clothing -yritykselle

Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella myyntiin soveltuva unisex-vaatemallisto opiskelijan omalle yritykselle. Malliston suunnittelussa lähtökohtana oli unisex-vaatteen tutkimus, opiskelijan oma yritys ja kohderyhmä. Kohderyhmä koostuu yrityksen jo olemassa olevasta asiakaskunnasta. Malliston suunnitelulla työssä tarkoitetaan malliston valmista suunnitelmaa, jonka pohjalta yritys voi lähteä tuottamaan mallistoa, työ ei sisällä valmista fyysistä mallistoa. Malliston suunnittelusta palautetta antoi mentori Lauri Järvinen.

Tutkimusasetelma on tehty niin, että opiskelija sai lisättyä omaa tietouttaan unisex-vaatteesta tutkimuksen kautta. Työssä tutkittiin unisex-vaatteen historiaa, muotokieltä, värejä ja kuoseja. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää mitkä elementit tekevät vaatteesta unisex-henkisen, mistä unisex-vaate sai alkunsa sekä millaisia yhteneväisyyksiä ja eroja löytyy 2000-luvun unisex-vaatteesta. Tutkimuksen lisäksi työssä käydään läpi kaikki malliston suunnitteluun liittyvät osa-alueet, kuten moodboard, luonnostelu, prototyypin kaavoitus ja valmistus, sekä esityskuvat ja tasokuvat. Myös mentorin antaman palautteen vaikutusta käydään työssä läpi.

Tutkimusmenetelmänä työssä käytettiin sisällönanalyysimenetelmää ja tutkimuksen analyysi oli aineistolähtöistä. Lisäksi tutkimuksessa käytettiin vertailevaa tutkimusta erilaisten unisex-mallistojen vertailuun. Malliston suunnittelussa käytettiin Lambin ja Kallalin kehittämää vaatesuunnittelun FEA-mallia, joka on Koskenurmi-Sivosen mukaan TIE-malli.

Työn lopputuloksena on malliston valmis suunnitelma opiskelijan omalle yritykselle, jonka pohjalta malliston valmistus myyntiin on mahdollista. Mallisto sisältää kuusi erilaista vaatetta, joidenka pohjana on käytetty collegepaitaa. Collegepaidasta suunniteltiin erilaisia variaatioita. Työnlopputulosta arvioitiin TIE-mallista löytyvien kriteerien avulla.

Tallennettuna: