Haku

Korvaushoito Kotkassa Opiaattiriippuvaisten korvaushoidon mallintaminen

QR-koodi

Korvaushoito Kotkassa Opiaattiriippuvaisten korvaushoidon mallintaminen

Tämä opinnäytetyö oli työelämälähtöinen kehittämistyö, jonka tavoitteena oli mallintaa Kotkassa toteutettavan opiaattiriippuvaisten korvaushoidon prosessit ja tuottaa yksikköön helppokäyttöinen manuaali. Kehittämistyön taustalla oli uuden yksikön tarve tarkastella sekä kehittää toimintaansa ja saattaa näkyväksi hyväksi havaittuja käytäntöjä. Tarkoituksena oli käytäntöjen kirjaamisen myötä edistää potilaiden saaman hoidon tasalaatuisuutta, helpottaa perehdytystä ja lisätä turvallisuutta sekä kaiken tämän myötä työntekijöiden työssäjaksamista.

Kehittämistyö toteutettiin toimintatutkimuksena, jossa käytännön toteutus, reflektio ja suunnittelu vuorottelivat spiraalimaisena jatkuvana polkuna. Kotkan korvaushoitoyksikön työntekijät osallistuivat kehittämistyöhön kiinteästi sekä tiedon hankinnassa että sen muokkaamisessa ja reflektoinnissa. Mukaan kehittämiseen otettiin myös korvaushoidon potilaita. Työntekijöiden ja potilaiden kehittämistapaamisissa tulevaisuuden tavoitetilan löytämisen välineenä käytettiin tulevaisuudenmuistelua, joka oli omiaan lisäämään toimijoiden välistä dialogia ja suuntaamaan katsetta tulevaan antamatta nykytilan haasteiden liikaa vaikuttaa siihen. Tiedon hankintaa tehtiin paitsi työntekijöiltä ja potilailta, myös kuvailevin kirjallisuus katsauksin. Näin päästiin tarkastelemaan ja edelleen kehittämään yksikön käytäntöjä verraten tutkittuun tietoon ja kokemuksiin.

Kehittämistyön tuloksena eroteltiin Kotkan korvaushoidossa omiksi prosesseikseen aloitusvaihe, kuntouttava korvaushoito, haittoja vähentävä korvaushoito ja korvaushoidon lopettaminen. Kaikkiin prosesseihin liittyvät toimintaohjeet ja käytännöt liitteineen koottiin helppokäyttöiseksi ja kattavaksi manuaaliksi. Toimintaohjeiden tarkastelun ja prosessien erottelun myötä toimintaa kehitettiin potilasturvallisempaan ja resursseja tehokkaammin hyödyntävään suuntaan.

Tallennettuna: