Haku

Venäjän lähihistorian taloudellisia ja toimintakulttuurisia muutoksia sekä erityispiirteitä yritysten näkökulmasta

QR-koodi

Venäjän lähihistorian taloudellisia ja toimintakulttuurisia muutoksia sekä erityispiirteitä yritysten näkökulmasta

Työn tarkoituksena oli selvittää, kuinka Venäjän lähihistorian taloudelliset muutokset ovat vaikuttaneet haastateltujen yritysten toimintaan sekä saada selville haastateltavien henkilöiden näkemykset Venäjän toimintakulttuurin erityispiirteistä. Keskeisimmät tarkasteltavat osa-alueet olivat Suomen ja Venäjän välinen kaupankäynti, Venäjän talous ja modernisaatio sekä Venäjän taloudelliset muutokset. Toisena keskeisenä kokonaisuutena käsiteltiin Venäjän liiketoimintakulttuurin erityispiirteitä, maan tapakulttuuria ja kansanluonnetta sekä Venäjä-osaamista. Työhön ei liity toimeksiantoa, vaan aihe syntyi omalähtöisestä kiinnostuksesta Venäjää ja venäläisyyttä kohtaan.

Opinnäytetyössä haastateltiin viiden eri logistiikkapalveluyrityksen johtotason henkilöä, joiden osaamisalueensa liittyivät työssä tutkittaviin asioihin. Työssä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmetodia teemahaastattelun keinoin ja haastateltavien vastauksia verrattiin työssä koostettuun teoriaan etsien sekä samankaltaisuuksia että eroavaisuuksia. Aineisto koostui haastattelujen lisäksi sekä painetuista että digitaalisista lähteistä. Tutkimuksen analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysia teemoittelun avulla.

Haastattelutulosten ja teoria-aineiston väliltä löytyi sekä samankaltaisuuksia, mutta myöskin toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Tulosten perusteella suurin osa haastateltavista oli sitä mieltä, että Venäjällä infrastruktuurin kunto kuljetusteiden osalta on edistynyt, Venäjän tullin rooli Venäjällä on suuri ja sen toiminta on kehittynyt viime vuosien aikana sekä kaupankäynnin tämän hetkinen tila ja tulevaisuus näyttävät positiiviselta. Venäjän lähihistorian taloudelliset muutokset koskettivat yritysten toimintaa vaihtelevasti. Venäjän talous nähtiin yksipuolisena ja ongelmallisena sekä modernisaatioon suhtauduttiin pääosin epäilevästi. Vastauksissa lisäksi korostettiin henkilökohtaisten suhteiden tärkeyttä, alueellisten erojen kasvua, markkinoiden jatkuvaa muutosta sekä sen luomia mahdollisuuksia, toimintakulttuurin erilaisuutta sekä venäjän kielen osaamisen merkitystä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että idänliikenne on muuttunut entistä sujuvammaksi, taloudelliset muutokset ovat muokanneet Venäjä-liikenteen volyymeita sekä Venäjän toimintaympäristö on nähtävissä mahdollisuuksien, vahvuuksien ja haasteiden sävyttämänä. Työ onnistui mielestäni hyvin, koska sain hankittua tavoitteiden mukaisesti monipuolisen ja kiinnostavan tietomäärän, joka hyödyttää monia Venäjä-toiminnassa mukana olevia ja Venäjästä kiinnostuneita ihmisiä.

Tallennettuna: