Haku

Työhyvinvointia ylläpitävät tekijät terveysalan mikroyrityksissä

QR-koodi

Työhyvinvointia ylläpitävät tekijät terveysalan mikroyrityksissä

Tämä opinnäytetyö on osa Hyvinvointialan pienyritykset ja yrittäjät Suomessa –hanketta, joka kohdentuu sosiaali- ja terveysalan mikroyrityksiin ja yrittäjiin. Se on valtakunnallinen tutkimushanke, jonka tarkoituksena on kartoittaa sosiaali- ja terveysalalla toimivien yritysten työhyvinvointia, laatua sekä yrittäjien kokemuksia työstään ja terveydestään. Tutkimushankkeen kautta pyritään löytämään yritysten elinkaarta, toimintavarmuutta sekä yrittäjän työkykyä tukevia ja ennustavia tekijöitä. Vaasan ammattikorkeakoulu hallinnoi hanketta, ja rahoittaa sitä yhdessä opetusministeriön kanssa. Hyvinvointialan pienyritykset ja yrittäjät Suomessa -hanke on käynnissä vuosina 2009–2010.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kuvailla mikroyrittäjien työhyvinvointia ylläpitäviä tekijöitä nimenomaan terveysalan mikroyrityksissä. Tavoitteena on selvittää, millainen on mikroyrittäjien työtyytyväisyys, kuinka he kokevat työn imua ja millaiseksi he kokevat fyysisen työympäristönsä.

Aineisto kerättiin kyselylomakkeella, joka lähetettiin yhteensä 1 460 mikroyrittäjälle kevään ja syksyn 2009 aikana. Tämän opinnäytetyön otokseen poimittiin terveysalan yritysten ja yhdistelmäyritysten yrittäjät. Lopullinen otos muodostui 80 yrittäjästä. Suurimmalle osalle kyselylomake lähetettiin sähköpostitse ja osalle postitse. Aineisto analysoitiin SPSS 17.0-tilasto-ohjelman avulla kvantitatiivisin menetelmin.

Mikroyrittäjien työhyvinvointi terveysalalla oli tutkimuksen mukaan hyvä. Mikroyrittäjät olivat tyytyväisiä tai hyvin tyytyväisiä työhönsä ja suurin osa vastaajista koki työn imua päivittäin. Fyysinen työympäristö koettiin työskentelytilojen ja työvälineiden osalta hyväksi. Työ koettiin vastuulliseksi ja enimmäkseen vaihtelevaksi. Työ koettiin myös jossain määrin fyysisesti raskaaksi. Tutkimuksessa saadut tulokset tukivat aiempia tutkimustuloksia, ja lisäksi tutkimuksesta saatiin uutta tietoa koskien terveysalan mikroyrittäjien työhyvinvointia. Jatkotutkimuksessa voitaisiin tutkia mikroyrittäjien työn kiireen kokemiseen vaikuttavia tekijöitä, ja kiireen vaikutuksia työhön. Lisäksi voitaisiin tarkastella lähemmin työn ruumiillista raskautta.

Tallennettuna: