Haku

Systeemiset innovaatiot elintarvikealalla. Osa 1, Globaalit muutokset ja trendit arvoketjussa

QR-koodi

Systeemiset innovaatiot elintarvikealalla. Osa 1, Globaalit muutokset ja trendit arvoketjussa

Maailman väestön kasvu, ilmastonmuutoksen vaikutukset ja kasvava kilpailu niukkenevista resursseista tulevat aiheuttamaan maailman elintarvikejärjestelmään suuria globaaleja muutoksia. Samanaikaisesti muutokset kuluttajien arvoissa ja asenteissa sekä ruokailutottumuksissa luovat muutospaineita toimintaympäristöön, jossa yritykset ja kuluttajat tekevät valintojaan. Muutokset näkyvät pikku hiljaa yritysten päätöksenteossa ja kuluttajien käyttäytymisessä. Ne edellyttävät uusia taloudellisen ajattelun malleja, joita tässä julkaisussa lyhyesti esitellään.

Lisäksi tarkastellaan käyttäytymisen muutosten aikaansaamiseksi tarvittavaa systeemistä muutosta ja systeemisen innovaation käsitettä sekä esitellään menetelmä käyttäytymisen muutosten luokitteluun ja ohjaamiseen. Julkaisussa pyritään hahmottamaan myös sitä, miten globaalitalouden kehitys ja muutokset mahdollisesti toimivat systeemisten innovaatioiden edistäjinä tai estäjinä erityisesti elintarvikkeiden arvoketjuissa.

Julkaisu liittyy Tekesin rahoittamaan TPR inno (Kansainvälinen yksityinen sääntely ja systeemiset innovaatiot elintarvikkeiden kansainvälisissä arvoketjuissa tutkimushankkeeseen.

Tallennettuna: