Haku

Pienpanimon laadunhallintajärjestelmän kehittäminen

QR-koodi

Pienpanimon laadunhallintajärjestelmän kehittäminen

Tämän opinnäytetyön tavoitteena on turkulaisen pienpanimon Kakola Brewing Companyn laadunhallintajärjestelmän kehittäminen. Kakola Brewing Companyn laadunhallintajärjestelmänä toimii lakisääteinen omavalvontasuunnitelma, jonka alkuperäinen versio on laadittu toiminnan alkaessa keväällä 2018. Kahdessa vuodessa toiminnassa on tapahtunut muutoksia ja oluentuotantomäärä on kasvanut. Käytössä olevassa, vanhassa laadunhallintajärjestelmässä toiminnan muutoksia ei ole kuitenkaan huomioitu. Toiminnan kasvun myötä paineet oluen tasalaatuisuuden sekä virheettömyyden ylläpidosta ovat kasvaneet eikä vanha laadunhallintajärjestelmä enää palvele nykyistä toimintaa. Lisäksi monet Kakola Brewing Companyn tuotannon ylläpitoon ja oluenvalmistukseen liittyvistä yksityiskohdista eivät löydy kirjallisena vaan tiedot ovat panimomestarin omassa muistissa. Opinnäytetyön tavoitteena on päivittää Kakola Brewing Companyn laadunhallintajärjestelmä vastaamaan paremmin nykyistä tilannetta sekä kohtaamaan tämän hetkiset tarpeet.

Opinnäytetyön teoriaosuudessa käydään läpi laatua, laadunhallintaa ja laadunhallintajärjestelmiä niin yleisesti kuin pienpanimoidenkin näkökulmasta. Kakola Brewing Companyn oluenvalmistusprosessista ja raaka-aineista on luotu tarkat kuvaukset, joiden perusteella on laadittu riskinarviointi. Opinnäytetyön lopussa esitelty omavalvonnan tukijärjestelmä luo pohjan hyviin hygieniakäytäntöihin pohjautuvalle oluen valmistukselle.

Opinnäytetyö on luonteeltaan kvalitatiivinen ja pohjautuu osallistuvaan havainnointiin sekä haastatteluihin. Kakola Brewing Companyn toimintaa on havainnoitu ja haastattelut suoritettu vuoden 2019 aikana. Tehtyihin havaintoihin ja haastatteluista saatuihin tietoihin on peilattu oluen valmistuksen teoriaa sekä elintarvike- ja alkoholilainsäädäntöä. Näiden tietojen pohjalta on pyritty rakentamaan toimiva, tuotannon toiminnan nykyistä tilannetta kuvaava omavalvontasuunnitelma, jonka on tarkoitus toimia perustana Kakola Brewing Companyn laadunhallintajärjestelmän kehittämiselle nyt ja tulevaisuudessa.

The main purpose of this thesis was to develop a quality management system for the microbrewery, Kakola Brewing Company, located in Turku. The quality management system used in Kakola Brewing Company is a statutory self-check plan of which the original version was established in spring 2018 when the company was founded. In two years, several operations have changed, and volumes have increased. However, these changes have not been reflected in the old quality management system. Due to the increased volume, pressure for uniform quality and upkeep of flawless products has increased, and the old quality management system no longer meets the company needs.

In addition, many details about Kakola Brewing Company’s production and brewing are only in the head of the head brewer, and not recorded in the quality management system. This thesis set out to update the quality management system of Kakola Brewing Company to better correspond to the current situation and to meet the current needs. In the theoretical part of the thesis, quality, quality management and quality management systems are reviewed from a general and from a micro-brewery point of view. Risk assessment is written out based on specific descriptions of Kakola Brewing Company’s brewing process and raw materials. The presented quality management support system creates a foundation for good manufacturing practices in brewing.

A qualitative research method was used, and the empirical part was conducted through participative observation and interviews. Kakola Brewing Company’s operations were observed, and the interviews were performed during 2019. The observations were viewed in the light of theoretical knowledge of brewing and legislation. A functional self-check plan that reflects the current situation and brewery operations and works as a foundation for Kakola Brewing Company’s quality management system today and in the future was created based on these results.

Tallennettuna: