Haku

Toimintaterapeutin rooli ja mahdollisuudet työkyvyn arvioinnissa

QR-koodi

Toimintaterapeutin rooli ja mahdollisuudet työkyvyn arvioinnissa

Mielenterveysongelmista johtuva työkyvyttömyys on kasvussa. Yksilöllisesti muotoutuva työkyvyn arviointi on perustana jatkotoimenpiteille, joiden tarkoituksena on taata riittävä toimeentulo ajalta, jolloin asiakas ei pysty suoriutumaan tuottavasta työtoiminnasta sekä selvittää asiakkaalle sopivin ja tarkoituksenmukaisin ratkaisu. Mielenterveysongelmat vaikuttavat ihmisen toiminta- ja työkykyyn aina yksilöllisesti. Asiakkaiden elämäntilanteet ja työhistoriat vaihtelevat ja vaikuttavat näin ollen työkyvyn arviointiprosessin muotoutumiseen. Arviointiprosessia on sen vuoksi mahdotonta toteuttaa aina samalla tavoin, vaan sen on rakennuttava yksilön ainutlaatuisuuden pohjalta.

Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli käsitellä yleisesti työkykyyn liittyviä tekijöitä sekä tarkastella toimintaterapeutin työpanosta osana moniammatillisen työryhmän tekemää työkyvyn arviointiprosessia. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimivat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian tulosalueen toimintaterapeutit, jotka toteuttavat työkyvyn arviointeja. Työn tarkoituksena oli selkiinnyttää toimintaterapeutin tuomaa lisäarvoa ja osaamisaluetta arvioinnissa sekä yhtenäistää alueen toimintaterapeuttien näkemyksiä toteuttaa omaa työtään samankaltaisista lähtökohdista käsin.

Tietoa työkyvyn arvioinnin nykykäytännöistä kerättiin haastattelemalla toimeksiantajia. Lisätietoa koottiin kirjallisuudesta ja käyttäen toimintaterapian ja kuntoutuksen tietokantoja. Työkyvyn ja sen arvioinnin monitahoisuutta peilataan käyttäen apuna toimintaterapian Person-Environment-Occupation -mallia (PEO) sekä Työkykytaloa.

Opinnäytetyöprosessi osoitti työkyvyn ja sen arvioinnin moniulotteisuuden. Toimintaterapeuttia ohjaa näkemys yksilön, ympäristön ja toiminnan dynaamisesta vuorovaikutussuhteesta. Toiminnan tulisi olla toimintaterapeutin tekemän työkyvyn arvioinnin keskeinen elementti, olla asiakkaalle merkityksellinen ja tapahtua asiakkaalle mahdollisimman luonnollisessa ympäristössä. Opinnäytetyön loppuvaiheessa rakennettujen palvelukuvausten ja prosessikaavioiden avulla toimintaterapeutti voi havainnoillistaa ja perustella omaa työtään ja rooliaan moniammatillisen työryhmän jäsenenä.

Tallennettuna: