Haku

Visuaalinen oppimateriaali veritautien solumorfologiasta : kuvaopas bioanalyytikko-opiskelijoille

QR-koodi

Visuaalinen oppimateriaali veritautien solumorfologiasta : kuvaopas bioanalyytikko-opiskelijoille

Verisolujen tunnistus mikroskooppisesti on perinteinen hematologinen tutkimusmenetelmä. Sen rooli on kuitenkin ajan kuluessa muuttunut automaation kasvavan hyödyntämisen myötä. Automaattisten verenkuva-analysaattoreiden kyky tunnistaa soluja on rajallinen, eivätkä ne kykene erottelemaan morfologialtaan poikkeavia soluja. Näissä tilanteissa erittelylaskenta tulee edelleen suorittaa mikroskooppisesti. Bioanalyytikon työssä tarvitaan siten yhä morfologisia taitoja, jotta morfologialtaan poikkeavienkin näytteiden erittelylaskenta olisi mahdollista.

Sekä leukemiat että anemiat ovat veritauteja. Leukemiat ovat syöpätauteja, joissa valkosolujen määrä usein kasvaa, epäkypsiä muotoja saattaa ilmaantua verenkiertoon sekä muiden verisolujen tuotanto voi häiriintyä. Anemiat ovat usein oire muusta sairaudesta kuten leukemiasta. Ne ovat tiloja, joissa veren hemoglobiini- ja punasolumäärät ovat normaalia alhaisemmat. Veritaudit voivat aiheuttaa muutoksia veren solujen määräsuhteissa, kypsymisessä sekä morfologiassa ja näitä muutoksia on mahdollista tutkia ja arvioida mikroskooppisesti perifeerisen veren sivelyvalmisteesta.

Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia visuaalinen oppimateriaali veritautien morfologiasta sähköisessä muodossa. Oppimateriaali on digitaalista oppimateriaalia, sillä se tallennettiin muistitikulle. Opinnäytetyön tavoitteena on tukea bioanalyytikko-opiskelijoiden veritauteihin liittyvien solumorfologisten muutosten oppimista ja siten lisätä valmiuksia tunnistaa veritaudeissa esiintyviä solumorfologisia muutoksia mikroskooppisesti. Digitaalisten oppimateriaalien etuna on, että ne ovat ajankohtaisia, edullisia, helposti saatavilla olevia sekä uudelleen käytettäviä. Lisäksi digitaalinen oppimateriaali voidaan jakaa opiskelijoille verkossa, jolloin itsenäinen opiskelu ajasta ja paikasta riippumatta on mahdollista.

Opinnäytetyön tuotoksena muodostui kuvaopas, joka rakentuu neljästä osiosta: morfologiset muutokset leukosyyteissä, morfologiset muutokset erytrosyyteissä, muut löydökset sekä veritaudit. Kuvaopas sisältää monipuolisesti kuvia veritautien morfologisista muutoksista sekä veritaudeista. Kuvaoppaan rakenne on selkeä ja johdonmukainen. Lisäksi kuvaoppaan sisältö on luotettavaa ja ammattilista.

Tallennettuna: