Haku

Kanyloinnin verkko-opas röntgenhoitajaopiskelijoille

QR-koodi

Kanyloinnin verkko-opas röntgenhoitajaopiskelijoille

Röntgenhoitajaopiskelijat kanyloivat ammattitaitoa edistävissä harjoitteluissa ja valmistuneina röntgenhoitajina työssään saatuaan iv-luvan. Sujuva perifeerisen laskimon kanylointi vaatii harjoittelua ja huolellista valmistautumista ennen toimenpidettä. Kanyloijan tulee osata huomioida useita asioita, esimerkiksi potilaan selkeä informointi, aseptiikka ja kanylointitekniikka. Onnistunut kanylointi on suuressa osassa potilaan luottamuksen kehittymisessä.

Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä röntgenhoitajaopiskelijoiden tietoa kanyloinnista. Tarkoituksena oli tuottaa kanyloinnin verkko-opas Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitoksen intranettiin. Opinnäytetyön tehtävinä oli vastata kysymyksiin: Mitä esivalmisteluita ja välineitä kanyloinnissa tarvitaan? Millaista kanylointitekniikkaa tulee käyttää? Mitä pitää huomioida verkko-oppaan laatimisessa? Opinnäytetyön toteutustapa oli toiminnallinen ja sen toimeksiantajana toimi Kuvantamiskeskus.

Opinnäytetyön raporttiin kirjattiin verkko-oppaan suunnittelun ja toteutuksen vaiheet. Verkko-opas laadittiin raportin teoreettisen viitekehyksen mukaan ja siinä esiintyvän tekstin ohella käytettiin valokuvia kanyloinnista selkeyttämään toimenpiteen kulkua. Verkko-oppaan sisältö käsittelee kanylointitekniikkaa selkeästi ja tiivistetysti. Selkeällä ja tiiviillä linjauksella tavoiteltiin oppimisen optimoimista.

Kehittämisehdotuksena esitetään tutkimusta tuotteen hyödystä röntgenhoitajaopiskelijoiden ja heidän ohjaajiensa näkökulmasta. Verkko-oppaalle voisi myös tehdä jatko-osan, jossa käsiteltäisiin esimerkiksi kanyloinnista johtuvia komplikaatiota tai varjoaineen tai tehosteaineen käytön vaikutuksesta kanyylin valintaan.

Tallennettuna: