Haku

Fysioterapian hyödyntäminen päihdekuntoutuksessa

QR-koodi

Fysioterapian hyödyntäminen päihdekuntoutuksessa

Tämän opinnäytetyön tavoite oli tuottaa tietoa siitä, mitä fysioterapia on päihdekuntoutuksessa. Työn tarkoituksena oli tuotetun tiedon pohjalta tarkastella fysioterapian merkitystä päihdekuntoutuksessa osana moniammatillista yhteistyötä. Tutkimusongelmia oli kolme: Millaisena fysioterapia nähdään osana moniammatillista päihdekuntoutusta? Mitä päihdekuntoutuksessa sovellettava fysioterapia on? Minkälaisia vaikutuksia toteutetulla fysioterapialla on saatu aikaan? Opinnäytetyöhön haastateltiin yhdeksää fysioterapeuttia, jotka kohtasivat työssään päihdekuntoutujia. Kaikkien haastateltujen lähestymistapana oli kokonaisvaltainen fysioterapia. Aineistona oli kuusi teemahaastattelua, joista osa oli yksilöhaastatteluja ja osa ryhmähaastatteluja.

Fysioterapeutit työskentelivät hyvin erilaisissa työympäristöissä. Kaikki haastatellut fysioterapeutit kokivat työnsä arvostetuksi osana moniammatillista työyhteisöä. Fysioterapeutit kokivat, että he voivat auttaa päihdekuntoutujia tutustumaan kehollisuuteensa ja että he voivat antaa kuntoutujille keinoja säädellä olotiloja ja tarjota tietoa kehon toiminnasta. Fysioterapeutit työskentelivät myös päihdekuntoutujien kanssa, joilla ilmeni neurologisia ja tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja. Osa fysioterapeuteista teki työtä päihdeperheiden lasten kanssa. Haastateltujen mukaan päihdekuntoutujien kuntoutusjaksot olivat lyhyitä, eikä seurantaa jaksojen jälkeen ollut, mutta kuntoutujat olivat antaneet pääasiassa positiivista palautetta fysioterapiasta. Osa kuntoutujista oli kokenut saamansa keinot hyödyllisiksi ja arkea helpottaviksi.

Fysioterapia on harvoin osa päihdekuntoutusta, mutta sen kehollinen lähestymistapa voisi olla avuksi joillekin kuntoutujille. Fysioterapeutit kohtaavat päihdeongelmaa myös muissa työympäristöissä kuin päihdekuntoutuksessa, joten ymmärrys riippuvuusongelmista auttaa kokonaisvaltaisessa ammatillisessa kohtaamisessa. Tässä opinnäytetyössä haastateltiin fysioterapeutteja, mutta olisi mielenkiintoista tutkia myös päihdekuntoutujien kokemuksia fysioterapiasta.

Tallennettuna: