Haku

Comparison of staple fibres in wetlaid nonwoven sheet

QR-koodi

Comparison of staple fibres in wetlaid nonwoven sheet

Opinnäytetyö tehtiin Tampereen ammattikorkeakoululle yhteistyössä SUSTAFIT – Sustainable fit-for-purpose nonwovens -hankkeen kanssa. Työn taustalla oli tarve kasvattaa kestävämpien kuitukankaiden markkinoita. Työ keskittyi kuitukankaiden märkärainaukseen sekä katkokuitujen jauhatukseen.

Työssä tutkittiin erilaisista katkokuiduista märkärainauksella valmistettuja kuitukangasarkkeja. Tarkoituksena oli selvittää, miten katkokuitujen jauhatus vaikuttaa kuitujen rakenteeseen ja märkärainattujen kuitukangasarkkien ominaisuuksiin. Tutkitut katkokuidut olivat polyesteri, viskoosi, kierrätetty puuvilla ja kierrätetty polyesteri. Puukuitu toimi työssä vertailukohteena katkokuiduille. Työssä käytetty puukuitu oli koivua.

Työ toteutettiin TAMKin paperilaboratoriossa. Jauhatuksen vaikutusta kuitujen rakenteeseen määritettiin tutkimalla kuitujen rakennetta ennen jauhatusta ja sen jälkeen. Ennen ja jälkeen jauhatusta katkokuiduista valmistettiin arkkeja märkärainausmenetelmällä, jotta voitiin selvittää kuitujen jauhatuksen vaikutusta kuitukangasarkkien valmistukseen ja ominaisuuksiin. Myös jauhetuista puukuiduista valmistettiin arkkeja. Jauhetuista kuiduista valmistetuista arkeista mitattiin perusominaisuuksia ja erityisesti lujuusominaisuuksia.

Tulokset osoittavat, että tutkittujen katkokuitujen jauhatus on mahdollista kyseisellä menetelmällä. Kuitujen rakenne muuttui huomattavasti jauhatuksessa. Jauhamattomiin kuituihin verrattuna jauhetut kuidut toimivat paremmin arkkien valmistuksessa. Katkokuiduista valmistetut arkit eivät kuitenkaan saavuttaneet yhtä hyviä lujuusominaisuuksia kuin puukuidusta valmistetut arkit. Tässä tutkimuksessa katkokuiduista jauhatukseen ja arkkien valmistukseen parhaiten sopivat viskoosi ja kierrätetty puuvillakuitu.

Tallennettuna: