Haku

Vaikuttava kehittämiskumppanuus työelämäpalveluissa

QR-koodi

Vaikuttava kehittämiskumppanuus työelämäpalveluissa

Työelämän muutokset vaikuttavat myös ammatillisen aikuiskoulutuksen toimintaympäristöön ja asettavat sille uudenlaisia haasteita, etenkin sen koulutus- ja työelämäpalvelujen kysyntään ja laatuun. Tulevaisuudessa ammatillinen koulutus toteutuu yhä enemmän työpaikoilla ja työn ohessa yhteistyössä työpaikkojen kanssa. Koulutusten järjestäjien ja yritysten välisiä kehittämiskumppanuuksia tulee kehittää ja niiden vaikuttavuuteen panostaa.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää vaikuttavuutta lisäävän kehittämiskumppanuuden kriittisiä menestystekijöitä sekä luoda työkalu näiden tekijöiden jatkuvaan arviointiin vaikuttavuuden lisäämiseksi. Opinnäytetyössä kuvataan käytännön esimerkin avulla, miten oppilaitoksen työelämäpalvelut voidaan rakentaa kiinteäksi osaksi yrityksen osaamisen kehittämisstrategiaa. Työn tutkimuksellinen lähestymistapa oli konstruktiivinen toimintatutkimus, jossa ammatillisen lisäkoulutuksen järjestäjän sekä yrityksen välisessä kehittämiskumppanuudessa tunnistettiin tekijät, joilla vaikuttavuutta voitiin lisätä. Lisäksi rakennettiin työkalu vaikuttavuutta lisäävän kehittämiskumppanuuden suunnittelemiseksi, toteuttamiseksi sekä arvioimiseksi. Kvalitatiivisia haastatteluja ja jatkuvaa havainnointia sisältävä tutkimus toteutettiin käytännön kehittämiskumppanuuden koordinointitehtävissä puolentoista vuoden aikana.

Lähtökohtana vaikuttavuutta lisäävän kehittämiskumppanuuden rakentamiselle tunnistettiin johdon sitoutuminen, yrityksen tarve kehittämiselle, resurssit sekä yhteyshenkilön osaaminen ja ominaisuudet. Verrattuna irrallisiin koulutuksiin, kehittämiskumppanuudessa voidaan vaikuttaa paremmin muun muassa esimiesten sitoutumiseen, tukeen ja ohjaukseen, koulutettavien motivaatioon sekä työympäristön tukeen. Yksittäisten koulutusten tai muiden toimenpiteiden suunnittelu on oleellinen tekijä, jotta ne voidaan suunnata organisaatiotason muutoksia tukevaksi. Organisaatiotason muutokset puolestaan johtavat organisaatiotason vaikuttavuuteen.

Kehittämiskumppanuuden vaikuttavuuden arviointi on haastavaa ja resursseja kuluttavaa, eivätkä tulokset silti ole useiden muuttujien vuoksi luotettavia. Keskittymällä tavoitteiden asettamisessa ja suunnittelussa helpommin arvioitavissa oleviin organisaatiotason muutoksiin, vaikuttavuutta voidaan systemaattisesti lisätä. Jatkuvaan arviointiin kehitettyä työkalua testattiin asiakasyrityksessä, missä se otettiin käyttöön kehittämiskumppanuuden sekä sen sisällä toteutettavien yksittäisten koulutusten suunnitteluun ja jatkuvaan arviointiin eri näkökulmat vahvasti huomioiden.

Tallennettuna: