Haku

Aina ei mene putkeen : Opiskelua edistävät ja estävät tekijät Tampereen ammattikorkeakoulun kahdessa koulutusohjelmassa

QR-koodi

Aina ei mene putkeen : Opiskelua edistävät ja estävät tekijät Tampereen ammattikorkeakoulun kahdessa koulutusohjelmassa

Opinnäytetyössä tutkittiin opiskelua edistäviä ja estäviä tekijöitä Tampereen ammattikorkeakoulun kahdessa koulutusohjelmassa. Ensisijaisena tehtävänä oli kartoittaa ja vertailla näitä tekijöitä sosiaalialan ja paperi-, tekstiili- ja kemiantekniikan koulutusohjelmissa. Lisäksi opinnäytetyössä tutkittiin, kokivatko opiskelijat aikataulupaineita ajallaan valmistumisesta. Työssä haluttiin tuoda opiskelijoiden ääni kuuluviin. Aihetta selvitettiin perehtymällä aiempiin tutkimuksiin sekä toteuttamalla tutkimus, joka on sekä laadullinen että määrällinen. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelujen ja kontrolloidun kyselyn avulla.

Sosiaalialalla keskeisiä opiskelua edistäviä tekijöitä olivat opiskelijoiden korkea motivaatio sekä kiinnostus omaa alaa kohtaan. Opiskelijoilla oli vahva usko työllistymiseen sekä alalla pysymiseen. Lisäksi opiskeluryhmän myönteinen ilmapiiri ja läheiset edistivät opiskelua. Myös paperi-, tekstiili- ja kemiantekniikan opiskelijoiden opiskeluryhmän ilmapiiri sekä turvalliset ja kannustavat ihmissuhteet edistivät opiskelua. Paperi-, tekstiili- ja kemiantekniikan opiskelijoilla oli myös enemmän vapaa-aikaa sosiaalialan opiskelijoihin verrattuna.

Keskeisiä estäviä tekijöitä molempien koulutusohjelmien kohdalla olivat stressi, opintotuen riittämättömyys sekä paineiden kokeminen valmistumisesta. Koulutusohjelmissa oli esiintynyt kiusaamista; molemmissa opiskeluryhmissä oli opiskelija, jota oli kiusattu. Sosiaalialan opiskelijoilla estäviä tekijöitä olivat lisäksi oman elämäntilanteet huolet, ongelmat koulun tiedonkulussa sekä läsnäolopakon joustamattomuus. Paperi- tekstiili- ja kemiantekniikan opiskelijoiden opiskelua estivät heikko opiskelumotivaatio, tyytymättömyys opetukseen, ohjaukseen ja palautteeseen. Tekniikan opiskelijat olivat sosiaalialan opiskelijoita epävarmempia työllistymisestä sekä alalla pysymisestä.

Hyvät ja toimivat ihmissuhteet olivat opiskelijoille merkityksellisiä molemmissa koulutusohjelmissa. Sosiaalialan koulutusohjelmassa tulisi parantaa opiskelijoiden ja opettajien välistä tiedonkulkua. Paperi-, tekstiili- ja kemiantekniikan koulutusohjelmassa tulisi kiinnittää enemmän huomiota opetuksen laatuun, opintojen ohjaamiseen sekä palautteen antamiseen. Opinnäytetyön perusteella opiskelijoiden hyvinvointia ja koulutusohjelmien toimivuutta kannattaisi tutkia tarkemmin.

Tallennettuna: