Haku

Työyhteisötaitoja ja vertaistukea – lähellä ja etänä : toimiva vertaistuki työntekijöiden näkökulmasta

QR-koodi

Työyhteisötaitoja ja vertaistukea – lähellä ja etänä : toimiva vertaistuki työntekijöiden näkökulmasta

Tämän laadullisen opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden kokemuksia työyhteisötaitojen käytöstä ja kollegiaalisesta vertaistuesta Etänä enemmän- hankkeeseen osallistuvissa Pirkanmaalla toimivien julkisen sektorin kotihoidon yksiköissä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tuottaa uutta tietoa työyhteisötaidoista ja vertaistuesta sekä lähellä että etänä sosiaali- ja terveysalan kontekstissa työntekijöiden näkökulmasta. Tutkittua tietoa voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveysalan organisaatioissa ja levittää valtakunnallisesti. TAMK-säätiö on myöntänyt stipendin tähän tutkimukseen.

Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Aineisto kerättiin ryhmähaastattelulla ja toteutettiin koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi Teams- ohjelman avulla etänä. Haastattelut toteutettiin kotihoidon julkisen sektorin työntekijöille (n=15). Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla.

Työyhteisötaidot ilmenivät eri muodoissa sekä useina työhyvinvointia edistävinä tekijöinä että työyhteisötaitoja heikentävinä tekijöinä. Työyhteisötaitojen muodot ilmenivät esimiestaitoina, käytännön työyhteisötaitoina ja vuorovaikutustaitoina. Kollegiaalista vertaistukea oli eri muodoissa ja sitä tapahtui erilaisissa työtilanteissa. Vertaistuen muodot ilmenivät käytännön vertaistukena, vastavuoroisena vertaistukena, jatkuvana vertaistukena, nopeana etävertaistukena puhelimitse ja vertaistukena luottamuspohjalta. Vertaistuen puitteissa videovälitteinen vertaistuki oli haastavaa, mutta fyysisesti samassa tilassa vertaistuki tapahtui luontevasti oman työn ohella. Koronaviruksen aiheuttaman pandemian aikana pandemia heikensi kasvokkaista vertaistukea, mutta lisäsi etävertaistukea.

Tutkimustulokset osoittavat työyhteisötaitojen ja kollegiaalisen vertaistuen monimuotoisuuden sekä vertaistuen runsauden. Sekä työyhteisötaitojen että vertaistuen kehittämiseen toivotaan koulutusta. Työntekijöille suositellaan toimivia, riittäviä sekä ajantasaisia etätyövälineitä etävertaistuen mahdollistamiseksi ja edistämiseksi. Työyhteisöissä kannattaisi järjestää koulutusta vuorovaikutustaitojen käytöstä. Hankkeen valmennuksen tapaamisissa ryhmien kokoonpanoa suositellaan jakamaan eri työryhmien kesken, joko kokonaan tai osittain. Jatkotutkimusaiheen ehdotuksena voitaisiin tutkia, kuinka esimiehet kokevat työyhteisötaitojen ja vertaistuen, sekä lähellä että etänä.

Tallennettuna: