Haku

Robottisolujen automaattisen mittauksen kehitys ja vakiointi

QR-koodi

Robottisolujen automaattisen mittauksen kehitys ja vakiointi

Opinnäytetyön tarkoitus oli kehittää ja vakioida Fastems Oy:n robottisolujen automaattista mittausta. Kun robotilla käsitellään yksittäisiä kappaleita, täytyy kappaleen ja sen kohteen sijainti tietää tarkasti. Joskus kappaleen tai sen kohteen sijainti täytyy mitata, jotta kappaleesta tarttuminen ja sen vieminen kohteeseen onnistuisi. Ympäristön piirteitä voidaan mitata monella tavalla, ja työssä keskityttiin lasermittaukseen. Työn teoriaosuudessa perehdyttiin laajasti laseranturien toimintaan sekä tutustuttiin myös robotiikkaan teoriassa. Käytännön osuudessa mitattiin metallilevyssä olevan reiän sijaintia laserantureilla. Kolme laseranturia kiinnitettiin robotin laippaan, ja niitä vertailtiin erilaisissa mittausolosuhteissa. Laseranturien vertailun lisäksi mittausten tarkoitus oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat lasermittaukseen ja miten niiden vaikutusta voidaan vähentää.

Mittaustuloksista selvisi, että etenkin mittausetäisyys, valaistus, heijastukset ja mittauspinnan materiaali vaikuttavat lasermittaukseen. Pidemmällä mittausetäisyydellä mittaustarkkuus oli huomattavasti huonompi kuin lyhyemmällä. Lähes kaikissa mittauksissa kirkas valaistus huononsi mittaustarkkuutta. Vastaavasti ympäristön pimentäminen yleensä paransi mittaustarkkuutta. Heijastava kappale lähellä mitattavaa kohdetta voi aiheuttaa häiriöitä, mutta suurempi vaikutus on mitattavan pinnan heijastavuudella. Heijastavalla mittauspinnalla mittaustarkkuus on yleensä huonompi kuin heijastamattomalla pinnalla. Yksittäisten olosuhteiden vaikutukset olivat melko pieniä, ja vasta yhdistämällä useita mittausta haittaavia olosuhteita saatiin haitallisen suuria mittausvirheitä.

Tiettyjen mittausolosuhteiden todettiin jatkuvasti haittaavan lasermittausta. Laseranturien asetusten muuttaminen ei yleensä vähentänyt olosuhteiden vaikutusta, joten ainoaksi ratkaisuksi jäi itse häiritsevän tekijän poistaminen. Opinnäytetyön avulla selvisi kuitenkin se, kuinka paljon eri olosuhteet häiritsevät lasermittausta. Yksittäiset olosuhteet vaikuttivat mittaustarkkuuteen oletettua vähemmän. Tulosten perusteella yksi laseranturi oli selvästi luotettavin ja monikäyttöisin. Kyseinen anturi soveltuisi käytettäväksi kaikkiin mittausta vaativiin robottisoluihin. Mittauksia varten kehitettyä ympäristöä voidaan halutessa käyttää jatkossakin. Samoja laserantureita voidaan testata lisää, tai ympäristössä voidaan testata uusia antureita tai mittausmenetelmiä.

Tallennettuna: