Haku

Dialoginen johtaminen ja työtyytyväisyys sosiaali- ja terveysalalla : tutkimuksellinen kehittämistoiminta perusterveydenhuollon yksikössä

QR-koodi

Dialoginen johtaminen ja työtyytyväisyys sosiaali- ja terveysalalla : tutkimuksellinen kehittämistoiminta perusterveydenhuollon yksikössä

Tämä opinnäytetyö käsittelee dialogisen johtamisen yhteyttä työtyytyväisyyteen. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten dialoginen johtaminen on yhteydessä sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden työtyytyväisyyteen ja miten dialogisuus näkyy sosiaali- ja terveysalan johtamisessa. Tarkoituksena oli myös selvittää millä keinoin dialogista johtamista voisi kehittää. Tavoitteena oli kehittää sosiaali- ja terveysalan johtamista sekä tehdä näkyväksi dialogisen johtamisen yhteys työntekijöiden kokemaan työtyytyväisyyteen. Tutkimusongelmiksi muodostuivat: 1) Miten dialoginen johtaminen toteutuu sosiaali- ja terveysalan johtamisessa? 2) Miten dialoginen johtaminen on yhteydessä sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden työtyytyväisyyteen? Tutkimuksen aineisto kerättiin alkusyksystä 2020 sähköisellä kyselylomakkeella (N=203). Aineiston analyysissä käytettiin SPSS-ohjelmaa. Tutkimuksen vastausprosentti oli 31 % (N=62).

Tutkimustulokset osoittavat, että dialoginen johtamistapa on yhteydessä terveyspalveluiden työntekijöiden työtyytyväisyyteen. Tulosten mukaan terveyspalveluiden työntekijöiden työtyytyväisyys oli kohtalaisella tasolla. Dialoginen johtaminen on vielä melko uusi johtamistapa, jonka vuoksi se ei juurikaan toteudu terveyspalveluiden toimintayksikössä.

Dialogisen johtamisen ja työtyytyväisyyden yhteyttä tulisi jatkossa tutkia laajemmin ja sitä kautta se voisi vakiintua sosiaali- ja terveysalan johtamismalliksi. Yhtenä jatkotutkimuksena olisi syytä tarkastella sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden osaamisen hyödyntämistä sekä sen yhteyttä vaikutusmahdollisuuksiin. Sosiaali- ja terveysalan eri ammattiryhmien välisiä eroja tulisi myös tutkia dialogisen johtamisen ja työtyytyväisyyden osa-alueilla sekä osallistaa työntekijöitä yleisesti enemmän kehittämistyöhön.

Tallennettuna: