Haku

Liikunta lapsivuodeaikana matalan riskin synnytyksen jälkeen : oppaan luominen Tampereen yliopistolliselle sairaalalle

QR-koodi

Liikunta lapsivuodeaikana matalan riskin synnytyksen jälkeen : oppaan luominen Tampereen yliopistolliselle sairaalalle

Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä tietämystä siitä, kuinka liikunta tulisi aloittaa turvallisesti lapsivuodeaikana. Opinnäytetyön tehtävinä oli selvittää, minkälaisia muutoksia raskaus ja alatiesynnytys aiheuttavat kehossa, mitä tulee huomioida liikunnan aloittamisessa synnytyksen jälkeen sekä minkälainen liikunta on vaikuttavaa fyysisen kunnon palautumisessa lapsivuodeaikana. Tarkoituksena oli luoda Tampereen yliopistolliselle sairaalalle opas lapsivuodeajan liikunnasta, jota synnyttäneet naiset voivat omatoimisesti hyödyntää. Opinnäytetyö oli työelämälähtöinen, ja sen toimeksiantajana toimi Tays Keskussairaalan Fysiatrian yksikkö. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä hyödyntäen kirjallisuuskatsausta aineistonkeruussa.

Kirjallisuuskatsauksessa korostui, että lapsivuodeaikana liikunta tulee aloittaa maltilla ja itseään kuunnellen. Kävely on tyypillisin aerobisen liikunnan muoto heti synnytyksen jälkeen ja kehon palautuessa voi ryhtyä kokeilemaan kuormittavampaakin liikuntaa. Tuloksista ilmeni, että suurinta osaa liikuntalajeista voi jatkaa pian synnytyksen jälkeen, mutta voimakkaita hyppyjä ja käännöksiä on hyvä välttää nivelsiteiden ollessa vielä löystyneet. Synnytyksen jälkeisen liikunnan tavoitteet ovat UKK-instituutin laatimat yleiset aikuisten liikkumissuositukset. Tulokset osoittivat raskauden ja synnytyksen koettelevan etenkin keskivartalon ja lantionpohjan lihaksia, minkä vuoksi niiden lihasaktivaation ja -voiman harjoittaminen lapsivuodeaikana edistää synnytyksestä palautumista tukien samalla liikunnan harrastamista.

Kohderyhmäläiset voivat hyödyntää opasta lapsivuodeajan liikunnassa. Opasta voidaan hyödyntää myös muun synnytyksen jälkeisen ohjauksen tukena. Oppaan luonnos on saatavilla Theseus-tietokannassa. Lapsivuodeajan liikunnasta tarvitaan lisää koostavaa tutkimusta ja tietoa, joka on kohderyhmän saatavilla ja hyödynnettävissä.

Tallennettuna: