Haku

Naisen hedelmällisyys terveyden edistämisen näkökulmasta

QR-koodi

Naisen hedelmällisyys terveyden edistämisen näkökulmasta

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa näyttöön perustuvaa ohjausmateriaalia naisen hedelmällisyydestä ja siihen vaikuttavista elintavoista. Opinnäytetyön tehtävinä oli selvittää mitä tarkoitetaan naisen hedelmällisyydellä ja mitkä tekijät vaikuttavat naisen hedelmällisyyteen terveyden edistämisen näkökulmasta. Opinnäytetyö tehtiin toiminnallisena opinnäytetyönä, jonka tuotoksena tehtiin sarjakuvakäsikirjoitus ViVa-hankkeelle. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä nuorten aikuisten tietämystä naisen hedelmällisyydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

Opinnäytetyön raporttiosiossa käsiteltiin naisen hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä terveyden edistämisen näkökulmasta. Näitä tekijöitä ovat painon hallinta ja iän merkityksen tiedostaminen. Lisäksi tarkasteltiin ravitsemuksen, liikunnan, stressin, säteilyn ja päihteiden vaikutusta hedelmällisyyteen. Iän lisääntyessä munasolujen laatu heikentyy ja usein naisen hedelmällisyys loppuu 40-ikävuoden aikoihin. Painolla on vaikutus naisen hedelmällisyyteen. Ylipainoisilla on usein munasolunkypsymishäiriöitä, jotka vaikuttavat heikentävästi hedelmällisyyteen. Aika raskauden alkamiseen normaalipainoisiin ver-rattuna on ylipainoisilla kaksinkertainen ja alipainoisilla nelinkertainen. Oikeanlaisella ravitsemuksella, kofeiinin välttämisellä, vitamiinien sekä foolihapon ja raudan nauttimisella on tutkittu olevan yhteys naisen hedelmällisyyden ylläpitämiseen. Alentuneeseen hedelmällisyyteen vaikuttaa myös mahdollinen säteily, joka vaurioittaa munasoluja. Alkoholi vaikuttaa naisen sukupuolihormoneihin vaikeuttaen hedelmöittymistä. Tupakoinnin myötä naisen hormonitoiminta heikkenee, munasolujen määrä laskee, eivätkä munasolut ole enää yhtä laadukkaita hedelmöittymiseen. Huumeiden käyttö heikentää naisen ovulaatiota.

Opinnäytetyön tuotoksena tehtiin sarjakuvakäsikirjoitus, joka esittää tiiviisti, miten elintavat ja ikä vaikuttavat naisen hedelmällisyyteen.

Tallennettuna: