Haku

Natiiviröntgentutkimuslähetteiden laatu : tutkimus lähetteiden laadusta Keski-Suomen keskussairaalassa

QR-koodi

Natiiviröntgentutkimuslähetteiden laatu : tutkimus lähetteiden laadusta Keski-Suomen keskussairaalassa

Röntgentutkimuksen suorittamiseen tarvitaan aina lähete, jolla potilasta hoitava lääkäri pyytää säteilylle altistavan toimenpiteen suorittamista radiologisen laitteen käytöstä vastaavalta yksiköltä. Lähetteen sisällön tulee olla selkeä, ymmärrettävä ja virheetön. Säteilylaki edellyttää, että lähetteessä on mainittu tutkimusindikaatio eli kysymys, johon lähettävä lääkäri haluaa tutkimuksen avulla saada vastauksen. Muita tietoja, jotka hyvän lähetteen tulee sisältää ovat lähetteenkirjoittamispäivämäärä, potilaan henkilötiedot, lähettävän lääkärin nimi, lähettävän yksikön tiedot, potilaan aikaisempi sairaus- ja tutkimushistoria lyhyesti, lyhyt anamneesi ja tilanne nykysairaudesta sekä mahdolliset aikaisempien tutkimusten yhteydessä ilmenneet allergiat ja komplikaatiot.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa raportti Keski-Suomen keskussairaalan kuvantamisen yksikköön tulevien potilaiden natiiviröntgentutkimuslähetteiden laadusta yhdeltä kuukaudelta yhteistyökumppanille Keski-Suomen sairaanhoitopiirille. Opinnäytetyön tavoitteena ja tutkimuskysymyksenä oli selvittää missä määrin natiiviröntgentutkimuslähetteiden laatu vastaa laatukriteerejä Keski-Suomen keskussairaalassa. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella menetelmällä. Kerätty tutkimusaineisto sisälsi lähetteen tekopäivämäärän ja lähetetekstin. Tutkimusaineistosta arvottiin yksinkertaisella satunnaisotannalla 150 lähetettä, joista kerättiin tutkittavat tiedot tiedonkeruulomakkeeseen.

Kaikista lähetteistä löytyi lähetteenkirjoittamispäivämäärä. Pyydetty tutkimus löytyi 146 (97%) lähetteestä. Anamneesi oli mainittu 144 (96%) lähetteessä. Tutkimusindikaatio löytyi 133 (89%) lähetteestä. Status kerrottiin 105 (70%) lähetteessä. Potilaan muu tutkimushistoria mainittiin 76 (51%) lähetteessä ja muu sairaushistoria 73 (49%) lähetteessä. Lähetteitä, joissa oli mainittu kaikki tässä tutkimuksessa etsittävät tiedot, löytyi 38 (25%). Tulosten perusteella lähetteiden laadussa on parannettavaa erityisesti tutkimusindikaation, potilaan nykytilan ja muun sairaus- ja tutkimushistorian kohdalla. Tutkituista lähetteistä vain 89% täytti säteilylain vaatimuksen eli lähetteestä löytyi tutkimusindikaatio. Laadun kehittämisen kannalta olisi suositeltavaa toteuttaa tutkimus lähetteiden sisällöstä myös kvalitatiivisella menetelmällä. Näin saataisiin laadullista tietoa lähetteen sisällöstä esimerkiksi oikeutuksen, optimoinnin ja lähettämissuositusten toteutumisen kannalta.

Tallennettuna: